Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. április 12.

Velünk az Isten – 2019. április 12.

“Simon Péter pedig, akinek szablyája volt, kirántá azt, és megüté a főpap szolgáját, és levágá annak jobb fülét. A szolgát pedig Málkusnak hívták. Monda azért Jézus Péternek: Tedd hüvelyébe a te szablyádat; avagy nem kell-é kiinnom a pohárt, a melyet az Atya adott nékem?” (Jn. 18.10-11)

Mindig szerettem volna egy szablyát, aztán vagy két hete az ócska piacon sikerült beszerezni egy huszár szablya másolatot. Igaz nincs megfenve, de ha a fejem fölött megforgatom hallatszik, hogy szeli a levegőt, csak úgy süvít, s gondolom, ha egy fülre csapnék le a lendülettől, még ha kicsit életlen is, leszakítaná.

Nem hiszem, hogy a Péter célja egy fül levágása volt csupán mikor Nagycsütörtök éjszakáján a Gecsemáné kertben használta a kardját. Simon Péter nem volt gyakorlott harcos, nem tanulta a vívás művészetét csak ösztönből védte Jézust és a saját életét. A csapást a Málkus fejére mérte, s vagy lecsúszott annak sisakján s beleakadt a fülébe amit már nem védett sisak, vagy kicsit félre ment a vágás s csak súrolta a fejet s lenyisszantotta a szolga fülét. Arról nem szól a beszámoló, hogy bal kezes volt e Péter hiszen akkor esne igazán kézügybe a szembenálló jobb füle. Péter ölni akart, jobb vagy balkézzel vagy mindkettővel megragadta a fegyvert és a Jézust elfogni akarókra rontott. Péter ölni akart és erre pont megfelelő szerszám egy kard.

A kard az első olyan fegyver amit kimondottan emberek lekaszabolására alkotott meg az ember. Ölni lehet lándzsával is, nyíllal is, vagy akár egy husánggal de ezek az eszközök úgy fejlődtek, hogy a vadászatot könnyítsék meg, a kardot pedig emberekre kalibrálták. Késnek túl nagy de vért ontani pont jó.

Itt Jézus mikor véget vet Péter „ámokfutásának” nem fegyverletételt kér, csak fegyverszünetet, az első vérig küzdelem befejeződik. Megvan az áldozat pihenhet a szablya, nem érheti a ház elejét szégyen, hogy a tanítványok olcsón adták volna a bőrüket vagy meg sem próbálták védeni a mestert vagy, hogy ijedt nyusziként elinaltak volna. Itt azért nincs értelme a harcnak, mert Isten akarata Jézus elfogása majd kereszthalála. Az Atya Fiát áldozza fel, hogy ne kelljen nekünk elvérezni majd a végítéletkor.

Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá