Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. február 5.

Velünk az Isten – 2018. február 5.

„Hadd nőjön együtt mind a kettő az aratásig, és az aratáskor majd azt mondom az aratóknak: Szedjétek össze először a konkolyt, és kössétek kévébe, hogy elégessék, a búzát pedig takarítsátok be a csűrömbe.” (Mt 13,30)

Dobbal nem lehet verebet fogni. – tartja a mondás. Így van ez a lelki életben is. Igaz az, hogy az egyház ismérve az igehirdetés és a sákramentumok kiszolgáltatása mellett az egyházfegyelem, de ezt a lépést minden esetben lelkigondozói célzattal és nem bosszúszomjjal kell megtenni.

Nem a mi dolgunk az ítélkezés. Meg kell tudni ítélni dolgokat: azt, hogy mi a jó és mi a rossz, mindig Isten Igéjének a mércéje szerint kell eldönteni. De nagy különbség van megítélés és elitélés között. Előbbi kötelességünk, utóbbi nem a mi dolgunk.

Tudom, hogy fájdalmas az, hogy a búza között konkoly is van. A jó emberek között ott vannak a gonoszak. De biztosak vagyunk abban, hogy, aki szerintünk jó, az a jó, és aki szerintünk rossz, az a rossz?

Egyszer azonban eljön az igazság pillanata: “Az utolsó ítélet sokkal szörnyűbb lesz. Mert tudod, az csak annyi lesz: Táblára írva nyakadba akasztják történetedet, de az igazit barátom, nem azt, amit a világ számára összehazudtál.”
(Pilinszky János) Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá