Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. február 4.

Velünk az Isten – 2018. február 4.

         “Mert akinek van, annak adatik, és bővölködni fog, de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van.” (Máté 13, 12)

      Első hallásra a józan ésszel ellenkezőnek látszik az, amit Jézus mond ebben az igében. Adni annak szoktunk, akinek nincs, itt pedig arról van szó, hogy “annak adatik, akinek van”, és akinek nincs illetve kevese van, attól még az is elvétetik, amilye van. Vajon hogyan kell ezt nekünk értenünk?

    A megelőző versekben a magvető  példázatát olvashatjuk. A magvető kész elvetni a magot, de nem mindegy hová esik az a mag. Van, hogy az út szélére esik, itt nem fog kihajtani és gyümölcsöt teremni. Isten hirdeti az ő igéjét mindenkinek, de nem mindenkinél talál foganatra. Van olyan, aki elzárkózik előle, nem engedi, hogy hatást fejtsen ki benne. Aki így viszonyul Isten beszédéhez, az egyre szegényebb lesz, és az Úr megfosztja őt attól, amit korábban kapott tőle, élete üres és sivár lesz, mint a sivatag. Isten minden embernek ad valamilyen ajándékot, de ha az illető nem él vele, nem használja, akkor elvétetik tőle.

   A másik eset az, amikor valaki felismeri az Istentől kapott ajándékokat, amelyeket az ige közvetít, engedi, hogy hasson a szívében, az ilyen ember csodás módon tapasztalja, hogy egyre csak gazdagodik. A megfogant és kikelt ige ugyanis gyümölcsöt terem, “némely száz annyit, némely hatvan annyit, némely pedig harminc annyit.”

    Amikor felszínre akar törni benned egy kevéske jóindulat, ne rösteld azt kimutatni a másik ember iránt. Ha van benned egy csöppnyi szeretet, egy mustármagnyi hit, mutasd ki, fejezd ki, mert így kapsz az Úrtól még többet belőlük. Jót akarsz az életedbe? Előbb tégy jót másokkal, és az Isten országában érzed magad. Ámen.

                                                                                                  Szilágyi Balázs,

                                                                                                  Szatmár-Láncos

Szóljon hozzá