Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. szeptember 13.

Velünk az Isten – 2017. szeptember 13.

„A szelíd válasz lecsillapítja a haragot, a bántó szó viszont haragot szül.” (Péld. 15, 1)

Az igénk csupán két ténymegállapításból áll: a szelídség megnyugtatja a kedélyeket, a bántó beszéd pedig épp felborzolja azokat. Egyikről sincs megállapítva, hogy melyik a helyes. Még tanácsot sem kapunk, hogy melyiket válasszuk. Lehetőségünk van szelíden és sértő módon is megnyilvánulni. A kérdés tehát az, hogy mit kezdünk ezzel a szabadsággal? Bármelyiket is válasszuk a döntésünk következményeit viselnünk kell.

A szelídség ebben a világban gyengeséget sugall, bár a hatása minden kétséget kizáróan békéhez vezet. A bántó szó általában az erősek és bátrak ismertetőjegye, akik nem félnek kimondani az igazságot és nem szoronganak a gátlásaik miatt. Szerintem nem is kell magyaráznom, hogy a világban mindenki erős, eltökélt, kitartó, bátor, céljait megvalósító, eltántoríthatatlan ember akar lenni vagy legalábbis ilyennek szeretne tűnni. Napjainkra különösen igaz, amit József Attila a „Könnyű, fehér ruhában” című versében így fogalmazott meg: „hisz a valóság elpereg / és megmarad a látszat”. Úgy tűnik mára csak a látszat maradt. A tudomány és a marketing kínálja a portékáit, a hajzselétől egészen a megfelelő testtartásig, hogy te magabiztosnak és céltudatosnak tűnj. Már nem is fontos, hogy ki vagy valójában, csak hogy kinek látszol.

Kedves testvérem én azt hiszem, hogy Isten nem pózolásra adta nekünk az életet. Ne akarj az öltözék, a látszat magatartás vagy éppen a bántó szavak által erősebbnek tűnni másoknál. Az igazi erő a szelídségben rejlik, amikor jogod lenne ütni, átkozni, zavarni, de te inkább simogatsz, áldasz és ölelsz. Ezt tette Jézus is, amikor a gúnyolódó sértéseket szelíd imádsággal viszonozta. Így békéltette meg velünk az Atyát.

 A haragot lecsillapító szelídség csupán egyetlen kincse annak az örökségnek, amit Atyánktól kapunk, hiszen „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet” (Mt. 5, 5). Ámen!

Erdei-Árva István,

Szamoskóród-Dobrácsapáti

Szóljon hozzá