Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. szeptember 13.
[*~ alt *]

Velünk az Isten – 2017. szeptember 13.

“A szel d v lasz lecsillap tja a haragot, a b nt sz viszont haragot sz l.” (P ld. 15, 1)

Az ig nk csup n k t t nymeg llap t sb l ll: a szel ds g megnyugtatja a ked lyeket, a b nt besz d pedig pp felborzolja azokat. Egyikr l sincs meg llap tva, hogy melyik a helyes. M g tan csot sem kapunk, hogy melyiket v lasszuk. Lehet s g nk van szel den s s rt m don is megnyilv nulni. A k rd s teh t az, hogy mit kezd nk ezzel a szabads ggal? B rmelyiket is v lasszuk a d nt s nk k vetkezm nyeit viseln nk kell.

A szel ds g ebben a vil gban gyenges get sugall, b r a hat sa minden k ts get kiz r an b k hez vezet. A b nt sz ltal ban az er sek s b trak ismertet jegye, akik nem f lnek kimondani az igazs got s nem szoronganak a g tl saik miatt. Szerintem nem is kell magyar znom, hogy a vil gban mindenki er s, elt k lt, kitart , b tor, c ljait megval s t , elt ntor thatatlan ember akar lenni vagy legal bbis ilyennek szeretne t nni. Napjainkra k l n sen igaz, amit J zsef Attila a “K nny , feh r ruh ban” c m vers ben gy fogalmazott meg: “hisz a val s g elpereg / s megmarad a l tszat”. Asgy t nik m ra csak a l tszat maradt. A tudom ny s a marketing k n lja a port k it, a hajzsel t l eg szen a megfelel testtart sig, hogy te magabiztosnak s c ltudatosnak t nj. M r nem is fontos, hogy ki vagy val j ban, csak hogy kinek l tszol.

Kedves testv rem n azt hiszem, hogy Isten nem p zol sra adta nek nk az letet. Ne akarj az lt z k, a l tszat magatart s vagy ppen a b nt szavak ltal er sebbnek t nni m sokn l. Az igazi er a szel ds gben rejlik, amikor jogod lenne tni, tkozni, zavarni, de te ink bb simogatsz, ldasz s lelsz. Ezt tette J zus is, amikor a g nyol d s rt seket szel d im ds ggal viszonozta. gy b k ltette meg vel nk az Aty t.

A haragot lecsillap t szel ds g csup n egyetlen kincse annak az r ks gnek, amit Aty nkt l kapunk, hiszen “Boldogok a szel dek, mert k r klik a f ldet” (Mt. 5, 5). men!

Erdei- rva Istv n,

Szamosk r d-Dobr csap ti

Szóljon hozzá