Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. szeptember 12.
[*~ alt *]

Velünk az Isten – 2017. szeptember 12.

“Minden munk nak megvan a maga haszna, de akinek csak a sz ja j r, az ns gbe jut.”

(P ld 14,23)

Olvasand : P ld 14, 19-35

Egyre gyakrabban tal lkozom panaszkod emberekkel. T bb szakember gy v li, hogy a panaszkod s val j ban h r t s, elterel s, nc l tett, a magam felel ss g nek a t vol tart sa, ugyanis aki panaszkodik a sorsra, Istenre, az orsz gra, a szomsz dra, az l nyeg ben nmag r l ir ny tja a felel ss get m sok fel . Szab Magda mondta, hogy a magyar n p m r irodalmi rangra emelte a panaszdalt (gondoljunk csak Katona J zsef: Tiborc panasza c m m re). Hogy a nemzet nk g njeiben mi rt alakult ki a panasz radat t mkelege, m ig sem tudj k a szakemberek (t l egyszer volna csup n t rt nelmi-szociol giai t nyez kre visszavezetni). A panaszkod embert egyes helyeken a pszichol gia “energia v mp roknak” nevezi. (Helyhi ny miatt nincs lehet s g kifejteni a panaszkod s s a rossz h r k z tti k l nbs get)

A pusztai v ndorl s idej n a n p panasz radata s kishit s g haragra gerjesztette a Szabad t Istent. Sz mos helyen olvashatunk a Szent r sban arr l, hogy Isten n pe panaszkodik arra a vil gra s azokra a k r lm nyekre, amelyekre a Mindenhat a teremt s hajnal n azt mondta, hogy J . A vil girodalom palett j n Shakespeare Othello c m m v ben arra figyelmeztetett, hogy a panaszkod s k ros: “Ha seg teni m r nincs m d a bajon, adj t l minden keserves s hajon. Ki azon jajgat, ami megesett, a r gi bajhoz jat keresett.”

A megl v probl m hoz s gondhoz az ember t bbf lek ppen viszonyulhat: 1. hagyja, hogy gy maradjon minden, ahogy van (panaszkodik s ns gbe jut), 2. v ltoztat azon, s megpr b l kimenek lni az adott lethelyzetb l. De b rhogy is d nt, a legfontosabb, hogy v llalja mindk t esetben a k vetkezm nyeket.

A P ldabesz dek r ja arra figyelmeztet, hogy mindenre van megold s, de ugyanakkor mindennek k vetkezm nye is van. J zus nem csak besz lt, de cselekedett is: az rt ldozta fel az let t, hogy nek nk r k let nk legyen. Mi fel ldozzuk ma a panaszainkat?

men!

Kir ly Lajos,

Batiz

Szóljon hozzá