Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. október 27.

Velünk az Isten – 2017. október 27.

“És fölemelt engem a Lélek, és bevitt az Úr házának keleti kapujához, amely keletre néz, és lám, a kapu bejáratánál huszonöt férfi volt, kik között látám Jaazanját, Azzur fiát, és Pelatjáhut, Benájáhu fiát, a nép fejedelmeit. És monda nékem: Embernek fia! ezek a férfiak, akik gonoszt eszelnek ki és rossz tanácsot adnak ebben a városban, … azért prófétálj ellenök; prófétálj, embernek fia!” (Ezékiel 11, 1-4)

Mikor először „pillantottam” meg a mai Ige kezdő sorait arra gondoltam: De jó ma szárnyalni fogok, felemel a Lélek. Mint mikor apró gyermekét föl-föl dobja az apa, s a gyerek csak száll, repül, nem fél, mert tudja: Apa mindig elkapja mikor visszafelé esik, s nem repül csak zuhan.

Aztán tovább olvastam, és csak zuhanás volt, semmi szárnyalás, inkább esés és bukás. A szerencsém az csupán, hogy én is tudom, az Atya mindig elkap mikor zuhanok, s nem hagy padlót fogjak, vagy össze ne törjem magamat.

A Szentlélek viszi a prófétát, be a templomba, be az Úr házába, de nem az a cél, hogy jó buli legyen, önfeledt igehallgatás, profi dicsőítés, tuti hangulat, nem. A cél, hogy megmutassa kik vannak ott. Ott a krém, a vezetők, a tehetősek, a befolyásosok, a politikusok. De Isten látja azt is ami az ünneplő ruha alatt van, belát a kétszínűség maszkja alá, látja a jellemet, látja a tetteket még a gondolatokat is. “…Ezek a férfiak, akik gonoszt eszelnek ki és rossz tanácsot adnak” Gonosz és rossz vezetők ezek, gonosz gondolatokkal és rossz tanácsokkal. Milyenek a mai vezetők? Milyen emberek vezetik ma a világot vagy az országot, a várost, a falut ahol élsz? Milyenek az egyházi vezetők, az iskola igazgatók, főnökök, meg a családfők? Milyen vagy te? Nem az számít valójában, hogy mi milyennek látjuk őket, vagy mit gondolunk magunkról. Nem játszik, hogy mit ítélek én magamról vagy másokról. Csak az a fontos, mit lát Isten az öltöny meg a díszmagyar alatt. Őt nem lehet rászedni templomba járással. Ő tudja vannak a templompadokba beülők között olyanok akik miközben ülnek és hallgatják a szent beszédeket (vagy épp mondják) menetelnek a pokol felé. Ő tudja, ki vagy te és ki vagyok én…

Ha rossz vagy, ha gonoszat gondolsz és tanácsolsz, halld Isten ítélni fog. Csak kegyelmének köszönheted, hogy eddig visszafogta magát. Térj meg hamar vagy eltűnsz nyomtalanul, mint Jaazanja és Pelatjáhu.

De az Ige nekem is szól! Ha rossz, és gonosz vagyok ellenem szól. (Itt nem elég az, hogy „Jobb” vagyok itt Jó-nak kell lennem. Arra mindenképp jó vagyok, hogy a mai igemagyarázatot megírjam, ez bátorít.) Szárnyalni akartam s zuhanok, kapj el Istenem! Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá