Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. okt ber 13.
[*~ alt *]

Velünk az Isten – 2017. okt ber 13.

“Agurnak, a J k fi nak besz dei, pr f cia, melyet mondott a f rfi Itielnek, Itielnek s Uk lnak.” (P ld. 30,1)

Nemr g lesz ltam a P ldabesz dek k nyv t, mondv n “nem ll k zel hozz m” erre a mai ige (30 fejezet) beb jik h nom al s t a sz vembe. Gondolkodom rajta hogy r di s sorozatok k sz tsek bel le az Ervin m sor ba.

Nem tudjuk ki Agur, se hogy kik Itiel meg Uk l, r g porr lett m g a csontjuk is val sz n leg, de amit mond, s amit lejegyeztek id tlen. Id tlen s igaz. Igaz s megfogad sra javallott. A mi nemzed k nk sok jellemvon sa t kr z dik vissza ebb l a n h ny sorb l. Mag val a besz ddel itt nem foglalkozom, csak k t r pke gondolaton r g dom: mi kell ahhoz, hogy amit mondunk, az ki llja az id pr b it, s mi rt is adnak emberek tov bb m soknak okoss got, rtelmes l t st.

Az els k rd sre a v laszt az egyik tegnapi ige adja meg: “Mikor nincs mennyei l t s, a n p elvadul, ha pedig megtartja a t rv nyt, oh mely igen boldog az.” (P ld. 29.18) Agurnak van mennyei l t sa m g ha but nak is mondja mag t. Agur nem saj t megfigyel seit, b lcsess g t fogalmazza meg, hanem Istenre figyel, rzik ez abb l, hogy hogyan k zeledik a t m hoz s hogyan becs li le mag t, csak hogy Isten n vekedhessen.

A m sik k rd sre a v lasz tal n egy rtelm bb: az rt adnak t tapasztalatot m soknak egyesek mert szeretnek, mint ahogy Istv n szerette Imre herceget, Seneca Luciliust, vagy P l Tim teust.

Ha szeretj k a gyermekeinket, tan tv nyainkat-, adjunk nekik mennyei tan csokat a sz szoros rtelm ben. Tan tsuk nekik az Ig t, hogy l ssanak s ljenek boldogan s r kk .

men.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá