Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. november 29.

Velünk az Isten – 2017. november 29.

Jaj, jaj, jaj!

„Azután így szólt hozzám az ÚR szava: Embernek fia! Prófétálj, és mondd: „Így szól az én Uram, az ÚR: Jajgassatok! Jaj, micsoda nap! Mert közel van az a nap, közel az ÚR napja; felhős nap, a népek ideje lesz az!” (Ezékiel 30,1-3)

Közelednek a jajnapok.

 Jaj, még nem rendeltem meg a süteményt. Jaj, még nem küldtem el az üdvözlőlapokat. Jaj, még nincs meg mindenkinek az ajándék. Jaj, még nem fizettem ki az egyházfenntartói járulékot, vagy elmaradtam az idei adóbefizetéssel. Jaj, nem lesz elég időm megfelelően – ha egyáltalán tudjuk milyen az – felkészülni az ünnepre. Jaj, jaj, jaj és még több jaj.

Kedves olvasó hidd el, van ennél rosszabb is. „Közel az Úr napja”, amikor a jajgatások nem nyavalygó elégedetlenségből törnek elő, hanem valódi, testet-lelket átható fájdalomból. Eltudod-e ezt fogadni? „Ha már a jót elfogadtuk Istentől, nem kell-e a rosszat is elfogadnunk? ” (Jób 2,10).

A mai ige arról szól, hogy Isten ítéletet hirdet Egyiptom ellen, pedig Izráel pont tőlük várta a segítséget. Az Úr napja valóban felszabadító lesz a népnek, de nem úgy, ahogyan elképzelték.  Az ilyen tévedésnek pedig mi is könnyen az áldozatai lehetünk.

A közelgő adventben várjuk az Úr érkezését. A várakozást gyakran cukorkás, meglepetéses, örömteli érzéseket kiváltó eszközökkel tesszük színesebbé. Ez önmagában nem is baj, de ne feledd, hogy az érkező Úr talán éppen azokat a dédelgetett kincseket veszi el, amelyeket a legjobban szeretsz. Netán azokat a tartóoszlopokat töri meg, amelyekre az életed építetted. Esetleg azt zúzza szét, amiben eddig a biztonságot vélted megtalálni. Ha így lesz, akkor ne bánkódj, mert csak attól szabadít meg, amire nincs szükséged.

Nem az emberi ügyeskedés tartja meg az életed, légy bármennyire is talpraesett, hanem Jézus Krisztus. Ne gondold, hogy Isten ma kevésbé haragszik a bűnre, mint Ezékiel idején. Időközben annyi változott, hogy a büntetésed Jézus átvállalta. Neki köszönheted, hogy még nem kell reményvesztett félelemmel jajgatnod. Ámen!

Erdei-Árva István,

Szamoskóród-Dobrácsapáti

Szóljon hozzá