Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. janu r 15.

Velünk az Isten – 2017. janu r 15.

“Isten az eg sz f ld kir lya-Isten uralkodik a nemzetek f l tt-“ (Zsolt rok 47, 8a-9a)

Az kori n pek szinte kiv tel n lk l azt hitt k, hogy isteneik szem lyes tulajdonukat k pezik. Ez alatt azt kell rteni, hogy az adott istens g csak hozz juk tartozik, hat sk re kiz r lag arra a f ldrajzi ter letre terjed ki, amelyen az illet n p lakik. Ez al l Izr el n pe sem volt kiv tel. M r M zes gondolkod s ban is l tjuk e felfog s nyomait, hisz a pusztai v ndorl s alatt, a Sinai hegyn l – a n p nev ben – fogalmazza meg ragaszkod sukat Istenhez, amikor gy sz l: “Ha a te orc d nem j r vel nk, ne v gy ki minket innen”.

Ilyen el zm nyek ut n a fenti kijelent s forradalmian j felfedez snek mondhat :” Isten az eg sz f ld kir lya.” Teh t nemcsak Izr el , hanem az eg sz f ld , nemcsak a zsid k , de a pog ny nemzetek is. mindenkinek a kir lya, annak is, aki m g nem tud vagy nem akar tudom st venni r la. Nincs olyan helye a vil gmindens gnek, ahol ne lenne a kir ly.

Sz munkra ez a felismer s azt az zenetet hordozza, hogy Istent nem lehet kisaj t tani. Senki nem mondhatja azt: az eny m s nem adom senki m snak. Nem tehetsz gy, mint a kisgyermek, aki annyira birtokolja a j t k t, hogy senkinek nem hajland odaadni. Isten az Fi ban, a J zus Krisztusban k zkinccs tette mag t, benne mindenki kir ly v szeretne lenni. s ha hajland gy megosztani mag t, akkor nek nk sem lehet m s feladatunk, mint “sz tosztani” magunkat embert rsaink k z tt. Mindened, amid van arra a c lra kaptad, hogy ne csak magad, de m sokat is gazdag ts ltala.

E szolg latot azonban csak abban az esetben tudod r mmel v gezni, ha engeded, hogy a te szem lyes kir lyod uralkodjon rajtad, mert “Isten uralkodik a nemzetek felett”. Erre azt mondod, sajnos ez kev sb l tszik a vil gban. Ha szint k vagyunk azt kell mondanunk ez val ban gy van. Amikor Isten orsz ga teljess gre jut, akkor val ban gy lesz, csakugyan Isten uralkod sa lesz nyilv nval kiv tel mindenki el tt. De most, m g tal n ezeket a sorokat rom a vil g valamelyik r sz n ropognak a fegyverek s ennek nyom n emberek tucatjai hallnak meg. Vajon ott is uralkodik az Isten? Ez az rt van, mert Isten mellett a gonosz is jelen van m g ebben a vil gban. J zusban legy zte a gonoszt a kereszten, de az csak akkor pusztul majd el v gleg, amikor J zus Krisztus kir lyk nt jelenik meg ism t a f ld n s Isten orsz ga teljess gre jut.

Nem tudsz minden gonoszs got megakad lyozni ezen a f ld n, Isten nem is v rja el t led. Azt azonban igen, hogy ott ahol lsz megl tsz dj k rajtad, hogy neked a Kir lyok Kir lya az urad, neki vagy boldog alattval ja, neki engedelmeskedsz mindenben, a t bbit meg b zd nyugodtan Re . Ez igaz n nem sok, ennyit csakugyan k nnyen megtehetsz. Ma is k szen vagy erre? men.

Szil gyi Bal zs,

Szatm r-L ncos

Szóljon hozzá