Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten! – 2016. m rcius 14.
[*~ alt *]

Velünk az Isten! – 2016. m rcius 14.

Rembrandt: Belsaz r lakom ja, 1635. National Gallery, London

Rembrandt: Belsaz r lakom ja, 1635. National Gallery, London

“Egyszer csak emberi k z ujjai t ntek f l, s rni kezdtek a m csestart val szemben a kir ly palot j nak vakolat ra, a kir ly pedig n zte a k zfejet, amint rt. Ekkor a kir ly br zata elv ltozott, gondolatai megh bor tott k, derek nak inai elernyedtek, s t rdei egym shoz ver dtek.” (D n 5,5-6)

Bibliaolvas kalauzunk m ra kijel lt ig je olyan emberi gyenges gekre akarja ir ny tani a figyelm nket, mint az emberi g g s b szkes g!

Sajnos, ha megvizsg ljuk embert rsaink, de ugyanakkor a saj t magunk let t is, m lt n elmondhatjuk, hogy igen csak aktu lis ez a t ma. Isten szem ben viszont ez nem gy nges g, hanem b n, amelyet el bb vagy ut bb megb ntet. De hogy ezt a b ntet st elker lhess k, vegy k most nagy t al a mai bibliai szakaszt, hogy megtudjuk, mit is tan t minderr l nek nk a mi mennyei j Aty nk! Belsaz r kir ly Nabukonodozor unok ja, ill. Babilon utols uralkod ja volt. Miut n a k rnyez n peket sorra leig zt k, nagy lakom t rendeztek, s ahogy az ige mondja: “Dics rt k az arany, ez st, rc, vas, fa s k isteneket.” Azt gondolt k, hogy k m r b rkit eltaposhatnak, hogy nincs n luk hatalmasabb, s c ljaik el r s ben nem llhat tjukba sem ember, sem Isten!

Mennyire ltal nos ez a fajta viselked s a mindenkori ember let ben, amikor sikert sikerre halmoz, s azt gondolja, hogy ez mindenre feljogos tja. Egy dolgot azonban nem szabad elfeledn nk, amit az ige gy fogalmaz meg, hogy: az rt aki azt gondolja, hogy biztosan ll, vigy zzon, nehogy elessen! (1Kor 10,12). Ebben az elbizakodott l gk rben jelenik meg azt n a b szkes g s a g g megtestes t je, a S t n! Honnan tudjuk ezt? Onnan, hogy Belsaz r s az f emberei egyetlen legy z tt orsz g isteneit sem g nyolt k ki, csup n Izr el Isten t az l Istent. El hozt k azokat a szent ed nyeket, amelyeket egykor Isten dics t s re haszn ltak, Jeruzs lemben, a szent ldozatok alkalm val, s ezeket haszn lt k fel tivorny z s, s mulatoz s k zben. Mivel a Babil niaiak ezzel azt akart k kifejezni, mennyivel er sebbek az isteneik az Izr el l Isten n l, az Asr nem hagyhatta b ntet s n lk l Belsaz r tett t. A kir lynak tanulnia kellett volna nagyapja Nabukodonozor eset b l, akit Isten szint n elbizakodotts ga s b szkes ge miatt b ntetett meg, s azzal s jtotta, hogy elvette az esz t s az llathoz hasonl v tette! Belsaz r eset ben a mulatoz s k zben Isten ujjak nt egy k zfej jelent meg a feh r falon, s t letet rt. Olyan r s volt ez amelyet senki sem tudott megfejteni, de maga a kir ly is rezte, hogy semmi j t nem jelent mindaz, ami a falra lett feljegyezve. Isten m g azon az jszak n megb ntette a mulatoz kir lyt (30.) mert ellens ges csapatok j ttek be az orsz gba s meg lt k Belsaz r kir lyt is.

Isten figyelmeztet se, ma nem egy meszelt falra van fel rva, hanem mindenki ltal el rhet k nyvbe, amit Szent r snak nevez nk. Vajon elhissz k-e, hogy a XXI-ik sz zadban is ez az egyed li Isteni zenet sz munkra? zenete ma m g kegyelemmel van f szerezve, de ki tudja mit hoz a holnap? Isten seg tsen minket, hogy k s rt sbe ne ess nk, hanem mindenkor al zattal vegy k a t le kapottakat, mert aki a kevesen is h tud lenni, arra sokat b znak ezut n. men!

Varga Szil rd,

J zsefh za

Szóljon hozzá