Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2016. j lius 10.

Velünk az Isten – 2016. j lius 10.

“Akinek sokat adtak, att l sokat k vetelnek, s akire sokat b ztak, att l t bbet v rnak el.” (Luk cs 12, 48b)

Sokat hangoztatott, de m g mindig nem kell k ppen komolyan vett bibliai tan t s miszerint az embernek Isten ltal meghat rozott k ldet se van ezen a vil gon. Mindenkinek van feladata, amit senki m s nem v gezhet el helyette. S ha ez gy van, akkor felel ss ggel is tartozik megb z j nak, azaz Istennek.

A fenti Ige egy olyan p ld zatnak a r sze, amely nem csak arr l sz l, hogy mindenkinek elv gezni val feladata van, hanem azt is el nk t rja az Asr, hogy k l nbs g van a feladat mennyis g re n zve is. Vagyis van akire t bbet b znak s van akire kevesebbet. Ennek f ggv ny ben t rt nik majd a sz monk r s is: akinek t bb adatott, att l t bbet is k rnek sz mon, akinek kevesebbet adott a Gazda, att l kevesebbet is k vetel.

A p ld zatban k tf le magatart st tanus t szolg r l olvasunk. Az egyik sz mol azzal, hogy megb z ja b rmelyik pillanatban visszaj het s megt rt nhet a sz monk r s, m g a m sok arra gondol, hogy mindez k s bb t rt nik meg, ez rt az let r meit f ktelen l habzsolja, elhanyagolva feledatk r t m g kegyetlenkedik is az alattval kkal.

Vajon te tiszt ban vagy-e azzal, hogy neked is k ldet sed van ebben a vil gban, olyan k ldet sed, amelyet mennyei Gazd dt l kapt l? Tudod-e azt, hogy Isten el tti felel ss ggel kell lned az leted? A h v ember mindig tiszt ban van azzal, hogy minden pillanatban Isten el tt ll, ez rt nem enged meg mindent mag nak, hanem igyekszik csak olyan dolgokat tenni, amelyek sszhangban vannak Isten akarat val. Felel ss ged nem csup n a csal dod k r ben kell rv nyes lj n, hanem a munkahelyeden, az utc n, a sz rakoz sban, s tulajdonk ppen az let minden ter let n.

Ne feljtsd el, hogy egyszer lesz sz monk r s, amikor mindenki elsz mol majd tetteivel az Asr el tt. Te csak tedd azt, amivel T ged b zott meg az Asr s megl tod, nem b nod meg. men.

Szil gyi Bal zs,

Szatm r-L ncos

Szóljon hozzá