Kezdőlap / Református hírek / Új cikluskezdet a KREK-nél

Új cikluskezdet a KREK-nél

Forrás: ERDON

Nagyvárad – Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Kálvin utcai székhelyén. Közgyűlési határozatokról és a KREK közeljövőbeli terveiről esett szó.

Csűry István püspök arra emlékeztetett: nemrég tartották az egyházi választásokat követő alakuló közgyűlést, így hivatalosan is elkezdődött a 2010-2016-os ciklus a 280 ezer lelket számláló Királyhágómelléki Református Egyházkerületben. A tisztséget vállalók tehát készen állnak a szolgálatra, azzal a reménységgel, hogy Isten áldása fogja kísérni munkájukat. Az egyházfő egyúttal megragadta az alkalmat, hogy boldog ünnepeket kívánjon mindenkinek. Ismertette azt a körlevelet, melyet valamennyi gyülekezethez eljuttatnak, mint fogalmazott, “karácsonyi pásztorként annyi a dolgunk, hogy példás csendességben ünnepeljük a sötétséget meghátráltató Megváltót, alázatos térden állással imádkozva a még aggodalommal élő távolaikért”.

Forró László főjegyző a közgyűlés két lényeges határozatáról beszélt. Az egyik előterjesztésben a résztvevők arra kérik a gyülekezeteket és buzdítják az előljáróikat, hogy széles körben népszerűsítsék a kettős állampolgárság ügyét. Arra hívják fel ugyanakkor a figyelmet: mindez nem az esetleges jó közérzet, hanem a nemzeti hovatartozás kérdése, a minimálisra csökkentett költségek vonatkozásában pedig azt jelenti, hogy ez a legkisebb áldozat, amit valaki a magyarságáért hozhat. Csűry István ezzel kapcsolatban egy újdonságról is beszámolt: abban az esetben, ha valaki olyan helyzetbe kerül, hogy a településén sem az önkormányzat, sem pedig a helyi egyházközség nem tud neki segíteni, mert hiányoznak bizonyos papírok, jól megalapozott kérvényt tehet le a KREK-nél. Az egyházi anyakönyvek anyagai ugyanis a várbeli levéltárban találhatóak, melyekhez a püspökség szakemberei hozzá tudnak jutni. A KREK azonban arra kéri az igénylőket: “csak ha minden kötél elszakadt, végső megoldásként” éljenek ezzel a lehetőséggel, ne rohamozzák meg az intézményt.

Kórház ügy

A közgyűlés egy másik határozata a kórházalapítás ügyét érintette. A püspök-helyettes hangsúlyozta: az egyházi választások miatt az idén nem születhettek végső elkötelezettségek, viszont a testület egyetértett Csűry István szándékával, felismerte ennek szükségszerűségét és nagyszerűségét. Az elmúlt időszakban többrendbeli tárgyalásokra is sor került: dr. Kalmár Lászlóval, a Segítő Jobb Alapítvány igazgatójával a szakmai háttérről, Diósi Lászlóval, az OTP Bank romániai vezérigazgatójával pedig egy biztosító létrehozásáról. Ötletfelvető megbeszélések zajlottak a katolikus püspökséggel is. A tervezések első fázisán tehát túl vannak, egy hattagú kórházügyi bizottságot is felállítottak, mely a generális direktor főhatósága alatt, az e téren nagy tapasztalatokkal rendelkező, Lukács József volt szilágysomlyói esperes vezetésével január 1-től kezdi meg működését.

Nemzetszolgálat

A közgyűlés tudomással vette az éppen akkor ülésező EMNT pártalapítási szándékát. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ezzel az erdélyi magyar közképviselet bővülhet és kiegészülhet. Ugyanakkor úgy az EMNT-nek, mint a létrehozandó új pártnak eredményes munkát kívánt a nemzet szolgálatában. A testület megemlékezett az RMDSZ húsz esztendejéről is, s “a megújulás lehetősége előtt álló érdekvédelmi szervezetnek” felelősségteljes politizálást kívánt. “Közgyűlés jelen határozatával kívánja kifejezni azt, hogy az erdélyi magyar közélet szereplői- a demokratikus pluralizmuson túl- a nemzetszolgálatban valósítsák meg az egységet és az összefogást”- olvasható a közleményben.

Ciucur Losonczi Antonius

Szóljon hozzá