Kezdőlap / jegyzet / Tolerancia

Tolerancia

toleraciaSokat beszélünk a toleranciáról, főként annak a hiányáról, arról az emberi tulajdonságról, amire egyre nagyobb szükség van, hogy az indulatokkal telített világban megtudjuk őrizni az egyensúlyt.

Az értelmező szótárban a tolerancia jelentése: eltűr, elvisel. Számtalan szinonimája van ennek a szónak, például: tűr, megtűr, eltűr, visel, elvisel, türtőzteti magát, elszenved, átél, átmegy rajta, beletörődik, elnéz, lenyel (pl. keserűséget), beadja a derekát, beadja a kulcsot, türelem, beletörődés, elnézés. Ha az ember tudatosnak, értelmesnek és szabadnak van teremtve, akkor a saját életéről, a világról, az élet céljáról szóló igazságot is szabadon kell keresse, ebben a tekintetben senki ne kényszeríthesse semmire, de ő se kényszerítsen másokat olyan dolgokra, amelyekre az önmagától nem hajlandó. Tolerancia nélkül nem lehet békében élni a világban, de kisebb közösségekben, még a családban sem. Mégis meg kell jegyezzük: nem mindegy, hogy az ember mit tűr el és mit nem. Jogosan teszik fel sokan a kérdést: vannak-e a toleranciának határai, ha igen, hol húzzuk meg azokat? Minden emberben vannak jó és rossz érzések, minden attól függ, hogyan tudja magában feldolgozni azokat. Mind a jó, mind a rossz érzések feldolgozásához szükséges az önismeret, az értékismeret, valamint az értékek szeretete és tiszteletben tartása. Ebből fakadóan a tolerancia egy viselkedési forma. Ahhoz, hogy valaki toleráns legyen, fel kell tudja ismerni a legalapvetőbb igazságokat. Sajnos olyan világban élünk, amikor az egyéni gondolkodás kezd elcsökevényesedni, egyre jobban előtérbe kerül a közgondolkodás. Ennek egyik oka, hogy felbomlik a hagyományos értékrend, kezd eluralkodni a káosz. Családokban, munkahelyeken, közösségekben néha olyan dolgok miatt feszül a húr, amelyekre régebben oda se figyeltek, nem volt természetes, de elfogadható.

Úgy kezdtem, hogy az indulatokkal telített világban egyre nagyobb szükség van a toleranciára. A tolerancia csak azokra az emberekre jellemző, akikben van jóakarat, türelem és tiszta gondolkodás. Aki eltudja dönteni, hogy mikor van igaza és mikor nincs igaza. Aki képes arra, hogy belássa, amikor nincs igaza. Mert ahogy Mahatma Gandhi mondta:,,A szemet-szemért vakítja meg az egész világot”.

Elek György

Szóljon hozzá