Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Sz nokok volt a sz a Refi d szterm ben
[*~ alt *]

Sz nokok volt a sz a Refi d szterm ben

Forr s: szatmar.ro

A “Minden morzsa sz m t” K z ss g p t s Seg t Egyes let, a K lcsey T rsas g, valamint a t rsszervez k K lcsey Ferenc sz nokversenyt hirdettek a Magyar Kult ra Napja alkalm b l, amelyre a Szatm rn meti Reform tus Gimn zium h rom di kja is benevezett.

Az els sz nokversenyt m g 2009 sz n hirdett k meg, 2010 janu rj ban pedig els alkalommal llhattak sz npadra – eleinte csak Szabolcs-Szatm r-Bereg megy b l – a v llalkoz kedv fiatalok, hogy bizony ts k sz nokl si k pess g ket. “Egy sikeres p ly zatnak k sz nhet en ad dott lehet s g arra, hogy kiterjessz k a verseny k pzeletbeli hat rait, s ma m r hat ron t li, K rp t-medencei magyar iskol k di kjai is hozz adhatnak a rendezv ny sz nvonal hoz” – mondta Gergely Zsolt, a sz nokverseny szervez je.
Az el d nt ben k t feladatot kellett teljes teni k a Reform tus Gimn zium di kjainak. Az els az volt, hogy a sz l sszabads g gy ben sz laljanak fel olyan m don, hogy az visszaid zze a K lcsey korabeli llapotokat, amikor is a k veteket, a nemesifjakat s az Orsz ggy l si Tud s t sok szerkeszt j t perbe fogta a hatalom. A di koknak erre a megm rettet sre b ven volt idej k felk sz lni, hiszen otthonr l hozt k magukkal a k sz, j l ismert sz vegeket.
A m sodik k r nehezebbnek bizonyult, mivel a versenyz knek olyan sz noki besz det kellett tartaniuk, amelynek t m j t a verseny helysz n n ismert k meg. A zs ri d nt se alapj n a kiv lasztott t ma az elektromos aut kkal volt kapcsolatos, a di kok a felk sz l sre pedig mind ssze t z percet kaptak. A szerepl st nehez tette az is, hogy h rom oszt ly t lt tte meg a d sztermet az rt, hogy szurkoljanak t rsaik rt, de az is befoly solta a sz npadon ny jtott teljes tm nyt, hogy a di kok mennyire voltak j rtasak a modernkori t m ban.
A zs ri tagjai, Muzsnay rp d js g r , Varga-Bressel Christiane magyartan r, s Erdei- rva Istv n iskolalk sz voltak, akik hat rtalan r mmel s b szkes ggel nyilatkoztak a gyerekek teljes tm ny r l, szt n zve ket a tov bbi megm rettet sekre. Valamennyien egyert rtettek abban, hogy a legfontosabb az lenne, ha min l t bben ki mern k venni a r sz ket a hasonl jelleg programokb l s kezdem nyez sekb l.

Muzsnay rp d elmondta, hogy manaps g nincs egyens ly az oktat s s a nevel s k z tt, sokkal ink bb az oktat s ir ny ba mutat az iskolai k pz s, holott a nevel s ppen annyira fontos volna, ha nem fontosabb. Hozz tette azt is, hogy nem lehet el gg hangs lyozni, mennyire fontos az, hogy a gyerekek r sztvegyenek k l nf le vet lked k n, hiszen ez mind j t k, ami csak hozz juk ad.
A h rom indul k z l els helyez st rt el Varga Gabriella, m sodik lett Moroz Hannelore s harmadik helyen v gzett Turi Szil rd, akik eml klapot s aj nd kutalv nyt vehettek t az eredm nyhirdet s ut n.

Szóljon hozzá