reformacio.ma

Augusztus 22-én indult a Magyar Református Egyház jubileumi honlapja, a reformacio.ma.

indul a Kárpát-medence református egyházainak közös jubileumi honlapja, a reformacio.ma, mely a reformációi emlékévre készülve hírekkel, interjúkkal, riportokkal, Kárpát-medencei eseménynaptárral, történelmi időkerékkel, kvízekkel és interaktív térképpel várja a látogatókat.

reformacioMAA protestáns világ 2017-ben ünnepli a reformáció kezdetének 500 éves jubileumát, a Kárpát-medence reformátussága emellett saját hitvalló közössége megalakulásának 450. évfordulóját is. Magyar református közösségünk kialakulásában ugyanis az 1567-es debreceni zsinat tekinthető mérföldkőnek, melyen a svájci (helvét) irányzatot követő protestánsok elfogadták a Második Helvét Hitvallást és a Tiszántúlon létrehozták első egyházszervezetüket.

A Generális Konvent tanácskozásain többször is megerősítést nyert, hogy e kettős jubileumot a Kárpát-medence református egyházai közösen kívánják megünnepelni, valamint közösen kívánják felhívni egész társadalmunk figyelmét a reformáció máig ható, ma is élő lelkületére. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége megbízásából készítettünk egy honlaptervet, a weboldal tesztverzióját látva a Generális Konvent Elnöksége annak megvalósítását jóvá is hagyta.

A reformacio.ma honlap célja:

  • hogy naprakészen hírt adjon a jubileumi időszak történéseiről és bemutassa a reformáció ma is megnyilvánuló példáit,
  • hogy információval szolgáljon a református közösségek jubileumi programjairól: a gyülekezeti eseményekről éppúgy, mint a regionális találkozókról, valamint a központi református, ökumenikus és állami programokról
  • és nem utolsó sorban, hogy bemutassa az elmúlt fél évezred legfontosabb állomásait és helyszíneit, kiemelkedő alakjait és máig ható cselekedeteiket, szellemiségüket.

Ennek megfelelően a weboldalon öt szekció található, melyek között a számítógép egerét görgetve, a billentyűzet kurzorbillentyűit használva, az érintőképernyőn jobbra lapozva vagy a menüpontokra kattintva navigálhatunk:

  • az Aktuális cikkek között hírek, gondolatébresztő írások, képes-szöveges beszámolók találhatók. A cikkek ajánló dobozaira kattintva felugró ablakban böngészhetők a rovatok és tartalmak.
  • Jobbra haladva az Eseménynaptár eseményei között szűrhetünk időpont, helyszín és téma alapján. Egy-egy esemény részleteiért szintén az ajánlóra kell kattintani.
  • Továbbra is jobbra tartva az Időkerékhez érkezünk, melyet léptetve az elmúlt öt évszázad református szempontból jelentős eseményeit, személyiségeit ismerhetjük meg rövid cikkek formájában. Ezek feltöltése jelenleg is folyamatban van.
  • Megszerzett tudásunkat, jobbra görgetve vagy lapozva Kvízek kitöltésével tesztelhetjük is.
  • Végül egy interaktív Térképhez jutunk, melyen helységekre lebontva böngészhetők a történelmi helyszínek, a jubileumi programok, valamint az azokról készült beszámolók.

Üdvözlettel:

MRE Kommunikációs Szolgálat

Szóljon hozzá