Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Mindenik embernek a lelkében dal van – Mága Zoltán nem csak a húrokon játszott

Mindenik embernek a lelkében dal van – Mága Zoltán nem csak a húrokon játszott

Forrás: frissujsag.ro

Ismét különleges koncerttel örvendeztette meg a közönséget a „legmagasabb szintű előadó és teremtő ember” Mága Zoltán hegedűművész, a szatmáriak pedig ez alkalommal is példát mutattak s jelentős összeget adományoztak a közösség beteg tagjainak gyógyítására.

 

„Adjál akkor is, ha kevés van neked is; adjál akkor is, ha neked is szükséged lenne rá; adjál akkor is, ha neked nem adtak; adjál akkor is, ha a szavaknál többre van szükség — és közben észrevétlenül a reménység emberévé leszel.” — e gondolat jegyében foglaltak helyet a különleges virágdísz-köntösbe öltöztetett Láncos-templom padjaiban több mint ezren szombaton délután s várták izgatottan a Prima Primissima és Liszt Ferenc díjas hegedűvirtuóz Mága Zoltán érkezését, aki tavalyi ígéretéhez híven visszatért Szatmárnémetibe, az örömszerzés mellett természetesen most is segíteni. Az egybegyűlteket házigazdaként nt. Korda Zoltán lelkipásztor köszöntötte, s mint fogalmazott a szabadság és testvériség szavakat 1848–ban a nemzet zászlajára tűzték, „ma, 2019 márciusában szívünkbe írjuk kitörölhetetlenül és dalban tesszük közismertté szívünk üzenetét. ‘Énekelj az Úrnak, mert fenséges Ő’ – Mózes úton van régi-új hazája felé, Isten vele van és nem mond le róla, hazavezeti népét. Minden ének kedves Isten előtt, mi pedig sokszor fejezzük ki örömünket, bánatunkat, Isten irgalmát énekszóban, ráhangolódva az alaphangra, a megváltó Jézusra.” – mondta, gondolatait Babits Mihály egyik talán legszebb versének, A második ének soraival zárva. A koncert főszervezőjeként Major Melinda, a Szatmár Megyei RMDSZ Nőszervezetnek elnöke mondott köszönetet mindazoknak, akik a támogatói jegyek megvásárlásával s adományaikkal segítették a jótékonysági est célját, pontosabban céljait, a megyei kórház számára az intervencionális kardiológiai beavatkozások működtetéséhez szükséges eszközök beszerzését, illetve a Láncos-templom felújításának támogatását — nem hallgatva el azt sem: a tavalyi nagy sikerű jótékonysági koncertnek és a szatmáriak szívet melengető fogadtatásának köszönhetően olyan barátság alakult ki Mága Zoltánnal, hogy szinte magától értetődő volt: idei erdélyi koncertkörútja nyitányát Szatmárnémetiben tartja.

Kelemen Hunor bár szövetségi elnökként érkezett, magánemberként mesélt arról az óriási élményről, amelyben tavaly augusztusban Budapesten, a Szent-István bazilika előtti téren volt része, Mága Zoltán második alkalommal útjára indított 100 Templomi jótékonysági koncertsorozatának díszelőadásán. „Mága Zoltán olyan emberi nagyság, aki a csodálatos zenei élmény mellett az erkölcsi jóba vezet bennünket, megszólítva mindazokat, akik jót akarnak tenni. Koncertjeivel rengeteg embernek nyújtott segítséget a legmagasabb szintű előadó és teremtő, nagyszerű ember — azt köszönöm Mága Zoltánnak.” – fogalmazott, természetesen köszönetet mondva a helyi szervezőknek is, amiért a jó ügy élére álltak. Közben elfoglalták helyüket a budapesti Primarius kamarazenekar művészei s a templom ajtaján belépett Mága Zoltán, kedves mosollyal és a rá jellemző közvetlenséggel mondva: „Tavaly megígértem, hogy visszajövök — itt vagyok és bízom benne, hogy idén is tudunk segíteni!” Virtuóz játéka nyomán olyan jól ismert dallamok csendültek fel, mint mint Albinoni Adagioja, Bach Air–je, Liszt második magyar rapszódiája, Kodály Kállai kettőse a „cimbalom varázslójának” is nevezett Vadász Károly előadásában. De a repertoárból nem hiányoztak a „Mágás-különlegességek” sem, a Monti Csárdás Kossuth-nóta betéttel, amelyhez a közönség vokálozott és egy feledhetetlen különlegesség: a bukaresti cigány zeneszerző és hegedű virtuóz, Grigoraş Dinicu jól ismert szerzeménye, A pacsirta — fantasztikus improvizációkkal fűszerezve, A csitári hegyek alatt nótába váltva (amivel ismét megénekeltette a közönséget), majd ismét visszatérve a pacsirta trilláiba. Az előadás végén hagyományosan CD-kel ajándékozta meg a hallgatóság legfiatalabb, legidősebb (98 éves hölgy) és legtávolabbról érkezett tagjait, illetve valamennyi jelenlévőt. A szatmáriak pedig ismét példát mutattak összefogásból, nagylelkűségből, együttérzésből, ugyanis a támogató jegyekből és a helyszínen elhelyezett urnákban 24 000 lejnyi adomány gyűlt össze, melynek egy részét Mága Zoltán személyesen adta át Kurtinec Melinda kardiológus főorvosnak és Adrian Marc kórházmenedzsernek, egy részét pedig a házigazda Korda Zoltán lelkipásztornak, búcsúzásként pedig úgy köszönt el: „Ha a Jóisten megsegít bennünket, jövőre visszajövünk!”

 Szabó Kinga Mária

Szóljon hozzá