Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Köt a rög… – Az érkörtvélyesi református egyház története

Köt a rög… – Az érkörtvélyesi református egyház története

Megjelent Varga Béla Tibor volt Bihar- és Szatmár megyei református lelkipásztor, okleveles tanár (francia, román, latin, filozófia, vallás szakon).

Köt a rög… Az érkörtvélyesi református egyház története című könyve. Szerkesztette és kiadta lánya, Varga Auguszta nyugalmazott magyartanár. A könyv Szatmárnémetiben a „Somesul” Nyomdában. (2018)

Varga Béla Tibor egykori szeretett egyházáról írt, amely felnevelte, itt jegyeztetett el a Krisztus nevével és itt segédlelkészként is szolgált. Könyve megírásához már gyermekkortól szorgalmasan gyűjtötte az anyagot. Levéltárakban, könyvtárakban és helyben is kutatott. Ezt a munkáját 1950-ben fejezte be. Kedves szülőfaluja – Erkörtvélyes – egyházát és környezetét sokoldalúan mutatja be. Megismerhetjük a település helyrajzi, politikai történetét, archeológiai vonatkozásai, a református egyház megalakulását, a reformáció térhódítását, a templom, a lelkészlak, az iskolák építését, renoválását, az egyház lelkészeit, tanitói, egyházi vezetőit, egyháztagjait, egyháztagjait, jeles egyházpártolói, lelki szellemi életét… A könyvnek szatmári vonatkozásai is vannak.- tájékoztatta lapunkat Varga Auguszta.

A szerző tudományos, kutatómunkát végzett, azonban a könyv nemcsak adathalmaz hanem a sorok mögött fénylik a lelkész lelke, gondolatai pedig utat mutatnak a jövőbe. Kiterjed a figyelme a helyi nyelvjárási sajátosságokra és szólás-mondásokra. Az ércnél maradandóbb emléket állított egyházának és szülőföldjének. – mondta lánya Varga Auguszta, akinek gondozásában jelent meg a könyv.

Szóljon hozzá