Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Konduktorok áldásos tevékenysége az Esperesi Hivatalban

Konduktorok áldásos tevékenysége az Esperesi Hivatalban

A hit és a gyógyítás kézenfogva járnak egymással. Ezért volt kiváló helyszíne az elmúlt hetekben a Pető-módszer alkalmazásának a Szatmári Református Egyházmegye Esperesi Hivatala, Csuka Pál a Kárpát-medencei Konduktív Pedagógia Fejlesztő Programjának koordinátora és a Nemzetközi Fejlesztési Projektek vezetője, valamint Takács Lívia és Apáti Éva konduktorok szervezésében és kivitelezésében.

Ez egy 2014-ben létrehívott program, melyet Magyarország Kormánya támogat. A konduktív pedagógia elsősorban a központi idegrendszeri sérültekkel foglalkozik. Tizennyolc helyszínen folynak az aktivitások, különböző rendszerességgel. Szatmárnémetiben 2018-ban volt először szűrés, majd tavaly és idén is volt egy-egy foglalkozássorozat. Céljuk, hogy ide is, mint más helyszínre, negyedévente sikerüljön elérkezni. A különböző helyszíneken legtöbb esetben az egyház vagy az önkormányzatok a partnerük, de van olyan helyszín, ahol például a helyi pedagógus szövetség állt mögéjük.

„Mi nem gyógytornát végzünk, a gyógytornász az egy bizonyos fizikai képességet fejleszt, a konduktív pedagógia pedig egy összetett dolog. Itt nem csak a mozgásállapot-, hanem egy konplekt személyiségfejlesztés történik. Próbáljuk az embert egy egységként kezelni, mert azt valljuk, hogy ha egy embert járni tanitok, akkor nem lehet leválasztani róla a látást, a beszédet… A foglalkozásaink alatt megpróbálunk mindenre odafigyelni és mindent fejleszteni.” – mondta lapunak Csuka Pál, aki szerint a hit fontos szerepet játszik a gyógyulásban.

Dr. Pető András az 1940-es években hozta létre a konduktív pedagógiai módszert. A Pető-módszer egy konduktív gyógypedagógiai módszer, amely a szervezet önregenerálódására alapozva fejleszti a mozgásképességet. A módszer alapgondolata, hogy a központi idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatóak. A konduktor képzésről a Semmelweis Egyetem Pető András Karának weblapjáról lehet tájékozódni, melynek címe: www.peto.hu Ajánljuk a Budapest-i Semmelweis Egyetem Pető András Karának  a székhelyen kívüli konduktor képző szakát is, mely az illyefalvi Pető Fejlesztő-és Képző Központban zajlik.

Szóljon hozzá