Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Király Lajos esperes újévi gondolatai – Velünk az Isten – 2018. január 2.

Király Lajos esperes újévi gondolatai – Velünk az Isten – 2018. január 2.

„Boldogok…” Mt 5,3a

Olvasandó: Mt 5,1-12

Még ma is hallható az új esztendei jókívánságot kifejező „Boldog Új Évet!” mondat, amelyben a boldogság szó az első helyet foglalja el. Ebből is kitűnik, hogy az ember az új esztendőben (is) boldog szeretne lenni. Ugyanakkor fontos látni azt, hogy Jézus a tanításait a boldogmondásokkal kezdi. De mi a boldogság?

Egyik kedvenc filmem Fellini 1963-ban bemutatott alkotása, a (Nyolc és fél), melynek egyik jelenetében egy szerzetes azt panaszolja a társának, hogy „Nem vagyok boldog”. A társa megkérdezi tőle, hogy hol olvasta azt, hogy „boldognak kell lennie?” Azért érdekes ez a képsor, mert napjainkban az emberek egyfajta kényszert éreznek arra, hogy boldogok legyenek. Viszont a boldogságot nem lehet kikényszeríteni, meggyártani, elhatározni, hiszen a boldogság nem egy állapot. A boldogság érzését (kegyelmi) ajándékba kapjuk Istentől, az általa adott élethelyzettől és embertársainktól.

A boldogságunk és örömünk forrása tehát Jézus. Elsősorban nem megnyugtatni akar itt bennünket (légy boldog a nehéz élethelyzetekben: sírásban, háborúságban, stb.), hanem felhívás egy olyan tanítványi életút kezdetére, amelyben másként lehet viszonyulni az élet különböző eseményeihez és élethelyzeteihez. Arra hívja fel a figyelmünket, hogy a boldogság bennünk kezdődik. Ide kívánkozik Kosztolányi gondolata, aki szerint a „boldogságunk vagy boldogtalanságunk sokkal inkább függ attól, hogy mi van bennünk, mint attól, hogy mi van körülöttünk.”

                                                            Ámen!

                                                            Király Lajos,

                                                                        Batiz

Szóljon hozzá