Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Kir ly Lajos esperes j vi gondolatai – Velünk az Isten – 2018. janu r 2.
[*~ alt *]

Kir ly Lajos esperes j vi gondolatai – Velünk az Isten – 2018. janu r 2.

“Boldogok-” Mt 5,3a

Olvasand : Mt 5,1-12

M g ma is hallhat az j esztendei j k v ns got kifejez “Boldog Asj vet!” mondat, amelyben a boldogs g sz az els helyet foglalja el. Ebb l is kit nik, hogy az ember az j esztend ben (is) boldog szeretne lenni. Ugyanakkor fontos l tni azt, hogy J zus a tan t sait a boldogmond sokkal kezdi. De mi a boldogs g?

Egyik kedvenc filmem Fellini 1963-ban bemutatott alkot sa, a 8 (Nyolc s f l), melynek egyik jelenet ben egy szerzetes azt panaszolja a t rs nak, hogy “Nem vagyok boldog”. A t rsa megk rdezi t le, hogy hol olvasta azt, hogy “boldognak kell lennie?” Az rt rdekes ez a k psor, mert napjainkban az emberek egyfajta k nyszert reznek arra, hogy boldogok legyenek. Viszont a boldogs got nem lehet kik nyszer teni, meggy rtani, elhat rozni, hiszen a boldogs g nem egy llapot. A boldogs g rz s t (kegyelmi) aj nd kba kapjuk Istent l, az ltala adott lethelyzett l s embert rsainkt l.

A boldogs gunk s r m nk forr sa teh t J zus. Els sorban nem megnyugtatni akar itt benn nket (l gy boldog a neh z lethelyzetekben: s r sban, h bor s gban, stb.), hanem felh v s egy olyan tan tv nyi let t kezdet re, amelyben m sk nt lehet viszonyulni az let k l nb z esem nyeihez s lethelyzeteihez. Arra h vja fel a figyelm nket, hogy a boldogs g benn nk kezd dik. Ide k v nkozik Kosztol nyi gondolata, aki szerint a “boldogs gunk vagy boldogtalans gunk sokkal ink bb f gg att l, hogy mi van benn nk, mint att l, hogy mi van k r l tt nk.”

men!

Kir ly Lajos,

Batiz

Szóljon hozzá