Kezdőlap / jegyzet / Kereszt-k rd s
[*~ alt *]

Kereszt-k rd s

keresztMegd bbenve olvasunk a sajt b l olyan h reket, miszerint Eur pa egyre t bb z szlaj b l, jelk p b l a toleranci ra hivatkozva kiiktatj k a keresztet. P r h napja olvastam, hogy a vil g k t legh resebb futballklubja a Real Madrid s a Barcelona c mer b l akarj k elt r lni ezt a jelk pet, legut bb pedig Norv gia z szl j r l lehetett olvasni ugyanezt. De h t, ha ppen azt szedik le, ami meghat rozza azt, akkor mi lesz a z szl n?

Felh borodunk ezen m g mi reform tusok is. Pedig azt n mi eg szen k l n s m don llunk ehhez a t m hoz. A kereszty n ember sz m ra ugyanis dr ga dolog J zus Krisztus keresztje. Benn nket, reform tusokat sokszor v dolnak, hogy templomainkb l kiker lt a kereszt. Nincs a templomtornyon, nincs a falon, nincs az rasztal n- Tudjuk, ennek egyh zt rt neti oka is van, seinket nem ppen simogatt k vele.

Ha jobban belegondolunk azonban, igaz, nem festve, sem faragva, de a sz sz keinken m giscsak ott van a kereszt, hiszen Krisztus nem azt parancsolta az v inek, hogy keresztet ll tsanak vagy hordjanak, hanem azt, hogy a keresztr l pr dik ljanak: “Mert a keresztr l val besz d bolonds g ugyan azoknak, akik elvesznek, de nek nk, akik megtartatunk, Isten ereje.” (1Kor 1,18) Csak b tor tani tudok mindenkit, hogy hirdess k mi is a kereszt evang lium t. Nem b ntom azokat, akik nyakl ncon hordj k a keresztet, de boldogabb lenn k, ha besz ln nk a keresztr l, mert l m ha csak divatb l tessz k ki, az az aktualit s t hamar elveszti.

Vagy ne besz lj nk r la, de mindig gondoljunk r ? Nem! Besz lj nk r la, de k zben sz vb l gondoljunk arra, aki szenvedett, fel ldozta mag t rt nk.

B rt nmisszi s lelk szk nt nagyon sokszor szolg lok ortodox k poln ban, vagy ppen egy olyan teremben, ami egy ltal n nem eml keztet egy reform tus k rnyezetre. Egyszer azonban, m g a rabokat v rtam, hogy j jjenek istentiszteletre, figyelmes lettem valamire. A r csokban megl ttam a keresztet. Nem v zi volt, mert val s gosan olvastam ki az zenetet, amit tov bb is adtam: ha feln ztek r , mint egykor az rck gy t figyel k, ti is megmenek lt k!

Nos, Eur pa t nyleg mindent ki akar dobni, ami megmenthetn az let t? L ssuk meg a kereszt l nyeg t! Van, aki m g l tni se akarja, nemhogy hallani r la!

R cz Ervin

Szóljon hozzá