Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Itt és most! – Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedő, hatodjára

Itt és most! – Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedő, hatodjára

A reformáció ötszázadik évfordulójának megünneplése nem csupán portörlés és múltba merengés, hanem az élő Istennel való találkozás és szüntelen megújulás. – hangsúlyozták Erdődön a VI. Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedőn és Ifjúsági Találkozón.

Szombaton délelőtt öt egyházmegye tizenkét csapata érkezett vetélkedni, külön kiemelendő, hogy a legtávolabbi egyházmegye, az aradi képviseltette magát a legerőteljesebben, hisz négy csapat is jelen volt: Kispereg, Pécska-Pereg, Szentleányfalva és Nagyzerind. A bihari egyházmegyéből Jákóhodos, az érmellékiből Jankafalva és Szalacs, a szilágysomlyóiból Kraszna két csapattal, Szilágyborzás eggyel képviseltette magát, a házigazda egyházmegyéből, a szatmáriból pedig az a két csapat volt jelen, amely az elmúlt nyolc évben minden ifjúsági vetélkedőn ott volt: Mikola és Erdőd.

Mindenekelőtt Erdőd Város Rendezvénytermében a Bízz Band egyházmegyei ifjúsági zenekar hangolt az alkalomra, majd Jobb Domokos egyházkerületi ifjúsági előadó buzdította a lelki harcokban való kitartásra az ifjakat. Turos Lóránd szenátor, a rendezvény fővédnöke köszöntésében kiemelte, hálásak kell legyünk azért, hogy lehetőségünk van hitünk és magyarságunk megélésére. Nem mindig volt ez így.

Az egyháztörténeti vetélkedő, mint az előző évben, idén is két részletben zajlott. Luther Mártonról és a magyar reformációról tettek bizonyságot, először úgy, hogy egy száz pontos tesztet oldottak meg, melyet Fórizs Enikő magyartanárnő készített elő, majd egy fogalmazást/esszét kellett írjanak, kreativitásukra is támaszkodva, a Keresztes-Szőke Erzsébet által ajánlott címek valamelyike alapján.

A vetélkedő rendkívül szoros volt, és talán az előző évek versenyeinél is nívósabb. Az egyáltalán nem könnyű tesztek megoldása után tizenkettőből tíz csapat több, mint 75 százalékos teljesítményt nyújtott. Az első helyezést 99 ponttal a Szatmár megyei Mikola hódította el, s csak egy ponttal maradt le a tavalyi győztes érmelléki alakulat: Jankafalva. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az újonc Szalacs állt. Az egyéni versenyt, azaz a Dr Buzogány Dezső teológiai professzor által felajánlott díjat ketten nyerték: Kuzmányi Csaba Szalacsról és Komori Viktória Szentleányfalváról. Őket követte a jákóhodosi Balog Natália és a mikolai Zsiga Zsanett.

Az ifjúsági- azaz a SZIKE-istentisztelet, mely még az eredményhirdetés előtt zajlott, tele volt lelki üzenetekkel. Varga Tamás-Sándor teológiai hallgató a megújulás lehetőségére sarkalta az ifjakat a rendezvény igei mottójával: „Újuljatok meg lélekben és gondolkozásotokban!” (Ef 4,23) Ezt a megújulást nem érdemes halasztani, itt és most meg kell ragadni! Tóbiás Tibor-György kisperegi lelkész, aradi missziói előadó a reformációról tartott előadást, beszélve annak történelmi vonatkozásáról is, de kiemelve azt, hogy élő Istenünk van, Jézus most is él, és vele találkozhatunk. A budapesti Hanna Projekt nemcsak zenei élmény volt, rendkívül igényes könnyűzenei produkcióval, hanem hiteles eszközöket tapasztalhattak meg általuk a jelenlevők. Ők saját szerzeményekkel is előrukkoltak, de ismert dicséreteket is énekeltek: Eljöttem, hogy áldjam, Rejts most el, Csak állok, Menedék…

A kicsiny erdődi református gyülekezet aktív tagjai ismét fáradhatatlan házigazdái voltak egy ifjúsági rendezvénynek, melyet a Reformációi Emlékbizottsága, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas, valamint az egyházmegye, a presbiteri szövetség és szponzorok is támogattak. A lényeg azonban, hogy ez is lehetőség volt a fiatalok számára az Istennel való találkozásra.

Szóljon hozzá