Istennek legyen hála! – tizenkettedik adventi koncert

A tizenkettes szám a Bibliában egy teljes, Isten által létrehozott elrendezésre utal, tizenkét apostol, tizenkét törzs… A nagy rendező jóvoltából tizenkettedik alkalommal köszönthette adventi koncerttel az érkező karácsonyt és annak várva várt ajándékát, a Megváltót a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa, a Bel Canto Népdalkör és a Szatmári Református Gimnázium Gyermekkórusa, Higyed Gyöngyi karnagy vezényletével.

A teljesen megtelt szatmárnémeti római katolikus székesegyházban vasárnap 19 órakor kezdődött a koncert Deo gratias, azaz Istennek legyen hála mottóval. „Hála a helyért. Köszönjük házigazdáinknak, hogy idén is befogadtak e gyönyörű Isten-házába. Hála az éneklő kórusokért annak tagjaiért akiknek jut idejük, szeretetük másokat megörvendeztetni. Hála a kórusokat vezető karnagyunkért, aki önfeláldozóan munkálkodik Isten dicsőségére. Hála a zenészekért akik tehetségükkel szolgálnak és nevelnek. Hála a közösségért akik évről-évre eljöttök és viszitek az Örömhírt szerte a vidéken. Hála és köszönet Istennek a kapott jókért, egyszülött Fiáért a mi Megváltónkért.” – nyitotta beszédével a felemelő koncertet Higyed János Szatmár-kültelki református lelkipásztor.

Az első elhangzott gyermekblokkban szólót énekelt: Kánya Réka és Simon Szilvia, citerán játszott: Ary Dávid, mindhárman a Szatmárnémeti Református Gimnázium tanulói. Népi kántákat adva elő, közel 50 refis énekelt együtt, örvendetes ez az önkéntességen alapuló odaadás.

J.S. Bach Adagioját Székely Alpár a Dinu Lipatti Filharmónia hegedűse adta elő. További közreműködők:  a FourEver kamaraegyüttes melynek tagjai a Szatmári „Dinu Lipatti Filharmónia” vonósai: Kovács Emőke (akit immár hivatalosan is, mint a Filharmónia igazgatóját köszönthettek) és Mija-Mihalca Alina hegedű, Budean David brácsa, Cătună Dan gordonka. A kórusokat betanította, a programot összeállította és a koncertet levezényelte immár tizenkettedik alkalommal, töretlen lendülettel: Higyed Gyöngyi karnagy.

A koncert támogatói: a Szatmári Református Egyházmegye, a Bethlen Gábor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alap.

A kórus előadásában elhangzott művek: E. Button: Szent vagy, R. Teodosius: Karácsonyi ének, L.Halmos: Messiás jő, Praetorius: Felkelt immár a hajnalcsillag, L. Bárdos: A bölcsőnél, Mendelssohn: Hálaének a kapott jókért… – , melyeket percekig tartó vastaps, és kántálás követett.

Hársfalvi Ottó házigazda plébános, általános helynök, főesperes köszöntötte az ünnepre készülő egybegyűlteket, akik a szervezők kezdeményezésére összesen 3500 lejt adományoztak a Máltai Szeretetszolgálatnak aktuális programjára, melyben babamentő inkubátort vásárolnak a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház javára.

Vélemény, hozzászólás?