Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Imaheti gondolatok – 6. nap – Gáti Tibor

Imaheti gondolatok – 6. nap – Gáti Tibor

„Seregek Ura az ő neve!”

 Jeremiás 10,16c

Amikor számunkra ismeretlen emberekkel találkozunk, az első, amit teszünk, hogy bemutatkozunk egymásnak. Elmondjuk a saját nevünket és figyelünk a másik nevére. A nevünkkel azonban még semmi lényeges dolgot nem árultunk el magunkról, a velünk szemben álló semmi fontosat nem tud meg arról, hogy kik vagyunk, milyenek vagyunk valójában.

Olyan érzésünk van a fenti igeverssel kapcsolatosan, mintha a szentíró bemutatná nekünk Istent. Seregek Ura az ő neve. Aki most először hallaná Isten nevét, aki most először hallana Istenről – feltételezem, az olvasó nem esik ebbe a kategóriába – az nem sok mindent tudna meg Róla ez alapján.

Embertársunkat megismerni igazán csak, úgy lehet, ha a személyéről őszintén vall. Ez pedig nem csupán néhány szavas vagy mondatos bemutatkozást jelent, hanem többszöri találkozást, együttlétet feltételez, szinte együttlakást, együttélést. Ezek nyomán derül ki, hogy kicsoda valaki valójában.

Ahhoz, hogy igazán megismerjem a mennyei és a földi teremtett seregek Urát, szükséges, hogy többször találkozzam vele a hirdetett igében, vagy a nyitott szentírás fölött. Ahhoz, hogy igazán lássam, hogy kicsoda Ő, az kell, hogy vele induljak el reggel és vele térjek nyugovóra este. Együtt járjam vele életem útját és együtt éljem vele mindennapjaimat. Ezek után látni fogom, hogy a név (Seregek ura) mögött sokkal több van, mint amit első hallásra feltételeztem. Megismerem őt, mint Teremtő Istent, Megváltó Istent, Istent, aki szerető és gondoskodó édesatya, Istent, aki uralkodik.

Itt már nincs bizonytalanság, nincsenek kérdőjelek, eltűnnek a feltételezések, tudom, hogy édesatyám ő, és uralkodik életemen. Hívő életem küzdőterén, a kísértések között, a bűn csábításában, szenvedésekkel, veszteségekkel, próbákkal, gyásszal, csalódással szemben, nehéz anyagi körülmények között, feszültségekkel teli családi életemben, magányomban Isten uralkodik. Ha igazán megismertem őt, akkor minden bizonytalanság eltűnik, és marad a bizonyosság, hogy Isten uralkodik. S ez elég. Mindenre elég.

Ámen.

Gáti Tibor,

Kisbábony

Szóljon hozzá