Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Emlékműsor a Nemzeti Összetartozás napján

Emlékműsor a Nemzeti Összetartozás napján

Forrás: szatmar.ro 

Az emlékműsort a Nemzeti Összetartozás napján, illetve a Trianoni Diktátum évfordulóján, június 4-én rendezik meg a Szatmár- Szigetlanka Református Egyházközség „Emmaus” gyülekezeti házában.

A meghívó:

“A rendezvény Istentisztelettel kezdődik a templomban 18:00. órakor.  Ezt követően, 18:30-kor veszi kezdetét az a kerekasztal-beszélgetés, amelyen különböző területeken alkotómunkát végző meghívottak beszélnek arról a sajátos élethelyzetről, amelyet az 1920 június 4-én Magyarországra kényszerített békediktátum máig tartó hatásai idéznek elő a Kárpát-medencében, és amely többé-kevésbé meghatározza az író, vagy a művész munkásságát is.

A kerekasztal résztvevői:
Molnár Tamás szentendrei író, publicista, képzőművész, az Iconnu művészcsoport alapítója, az Árvalányhaj Művésztanya vezetője. Molnár Tamás már a nyolcvanas években tevékenyen részt vett a Magyarországi társadalom megújításában, ezért a kommunista rendszer ellehetetlenítési ténykedésének volt egyik szenvedő alakja. Egyik előkészítője és szervezője volt a romániai falurombolás elleni nemzetközi tűntetéseknek, a Szabad Európa Rádió tudósítójaként is dolgozott.

Benyhe István budapesti író, nemzetközi diplomata, az első Fidesz-kormány volt államtitkára, a Duna TV kommunikációs vezetője KDNP-s szakpolitikus. Legújabb könyve: Megoldóképlet- így működik a világunk

Kaló Imre szomolyai borász (egri borvidék), a Borászok Borásza cím viselője, a hagyományos, vegyszermentes szőlőtermesztés és borászat magyarországi és Kárpát-medencei meghonosítója. Nevezik őt táltos borásznak, nevezték már őrült borásznak is, ameddig is a szakma legmagasabb szinten is kénytelen volt elismerni rendkívüli borászati szakértelmét. Mészáros Gabriella írta róla: „Ő az az ember, akit egyáltalán nem érdekel, mi történik körülötte. Kaló Imre az utolsó belülről irányított ember egy kívülről irányított világban”

Makkay József erdélyi író, az Erdélyi Napló főszerkesztője, a Krónika és a Székelyhon főmunkatársa. Makkay József 1990-ben, a bukaresti Falvak Népe hetilap riportereként kezdte újságírói pályáját. Később az Erdélyi Gazda szerkesztőségét erősíti, majd a kolozsvári Szabadság főszerkesztő-helyetteseként kóstol bele a napilapszerkesztés rejtelmeibe. Másfél évtizede – kisebb megszakításokkal – az Erdélyi Napló hetilap főszerkesztője.

Kovács Emil Lajos szatmárnémeti festőművész. 1987-től a Szatmári Alkotóház tagja, 2001 és 2009 között ennek elnöke volt. A Nagybányai Északi Egyetem festészeti szakán végzett 2011-ben. Kovács Emil Lajos a Nagybányai Festőiskola irányzatának kitartó követője. Számtalan önálló kiállítása volt már a Kárpát-Medencében (de Nyugat-Európai bemutatótermekben is), és immár több-tucatnyi alkotótábort is szervezett, ahol a Kárpát-Medence minden területéről rendszeresen összegyülnek a művészek.
Közreműködnek a „Lanka Duó” zenekar, illetve középiskolás diákok. A kerekasztal-beszélgetést követően, az emlékműsor második részében 20:00-tól Kaló Imre borkóstolója következik, az általa előállított csúcsminőségű borokból.
Az előadáson és a borkóstolón bárki részt vehet. A borkóstolókhoz az érdeklődőknek előzetes regisztrációra van szükség, amit a 0745 164109-es telefonszámon és az arkrudi@gmail.com címen tehetnek meg. Az előadás látogatása nincs regisztrációhoz kötve.

Minden emlékezni vágyó érdeklődőt szeretettel várunk!

Szóljon hozzá