Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Emlékjelek avatása Nagykárolyban, a bibliafordító szülővárosában

Emlékjelek avatása Nagykárolyban, a bibliafordító szülővárosában

Ünnepelt Károli Gáspár szülővárosa. A hideg ellenére sokan adtak hálát a reformáció ötszázadik évfordulójának vége felé közeledve a Szatmár megyei városban.

December 2-án, szombaton a 11 órától kezdődő istentiszteleten Csűry István királyhágómelléki püspök hirdette az Igét. Az igehirdető Ezékiel példáján keresztül arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki a maga helyén őrálló szerepet kell betöltsön.

Tolnay István házigazda lelkipásztor elmondta, hogy építkezési támogatás az utóbbi időben több helyről érkezett, Svájctól Budapesten át Bukarestig, de a gyülekezet becsületes, lelki, anyagi helytállása is láthatatlanul beleivódott minden egyes téglába.  „Rengeteg imádságot fektettünk be ebbe a szolgálatba, mi kertvárosiak. S ma az látszik, hogy mindez nem hiábavaló, mert az Úrral együtt építettük, s építjük tovább ezt a hajlékot. A templom mellett felépülhet immár az óvoda is, mert a Magyar Kormány a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közvetítésével a segítségünkre sietett. Köszönet azért, hogy lehetősége nyílik a nagykárolyi református közösségnek is arra, hogy gyermekeik oktatását, a gyülekezeti alkalmak mellett, immár szervezett, intézményesített formában is valósággá teremtsék” – idéz a karolyirefegyhazmegye.ro az esperestől.

Köszöntött még Farkas Zsolt előadótanácsos Csige Sándor kolozsvári konzul, Erdei D. István parlamenti képviselő, Kovács Jenő polgármester.

Az istentiszteletet követően emléktáblát helyeztek el a Nagykárolyi Kertvárosi Református Egyházközség tető alá került templomával együtt épülő egyházi óvoda falán. Csűry István püspök és Pataki Csaba, Szatmár Megye tanácsának elnöke leleplezték az emléktáblát, Tolnay István esperes és Farkas Zsolt előadótanácsos  pedig az épület alapjában időkapszulát helyeztek el.

A város központjában a Kaffka Margit büszt és a Petőfi Sándor mellszobor közelében emlékművet lepleztek le a mai magyar köz- és irodalmi nyelv atyja, leghatásosabb propagálója, a Biblia első magyar fordítója: Károli Gáspár emlékére. Ez Bíró Lajos képzőnűvésznek, a nemrég felavatott Ady Endre – Itóka (Marchiş Otilia) szoborcsoport alkotójának Nagykároly központját díszítő legújabb térplasztikája, melyet többek között a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület is támogatott. Fülöp István országgyűlési képviselő köszöntött az egyesület nevében.

A szatmári egyházmegyét koszorúzással Király Lajos esperes és Rácz Ervin ifjúsági előadó képviselte.

Szóljon hozzá