Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Elsőnek érkeztek, elsőkként távoztak – az egyházkerületi bibliaismereti vetélkedőt is megnyerte Mikola

Elsőnek érkeztek, elsőkként távoztak – az egyházkerületi bibliaismereti vetélkedőt is megnyerte Mikola

„Elsőként érkezett a mikolai csapat az érmelléki Magyarkécre. Mondtuk is viccelve, hogy ezt a „helyezést” már nem veheti el senki a csapattól.” – mondta lapunknak Higyed István mikolai lelkipásztor, beszámolva az egyháztörténeti jelentőségű eseményről: a 12. Egyházkerületi Bibliaismereti Vetélkedőt végre szatmári csapat nyerte, pontosabban Mikola.

Szombaton délelőtt kedvesen, meleg szeretettel fogadtak minden résztvevőt a magyarkéciek, akik az eredetileg Székelyhídra tervezett vetélkedőt végül átvállalták magukra. Innivaló, ennivaló várta az utazókat. Igei ajándékot Csűry István püspök úr révén kapott a hallgatóság, az énekes bizonyságtételt az Élő Kövek együttes vezette.

Mike Pál helyi lelkipásztor köszöntését követően Jobb Domokos egyházkerületi ifjúsági előadó szólt a fiatalokhoz, majd Bán Alpár az Érmelléki Református Egyházmegye ifjúsági előadója ismertette a vetélkedő menetét.

A vetélkedő kétfordulós volt. Az első fordulóban 25 kérdésre, a másodikban 16 kérdésre kellett válaszolni. Voltak „becsapós” kérdések és voltak pontosan idézendő válaszok is az összesen 41 döntőnek megfelelő nehézségű kérdés között.

Amíg a javítók a kiértékeléssel foglalkoztak, addig a résztvevők átvonultak a közeli iskolába ebédelni, ahol a helyi asszonyok az ebédet „kécítették” számukra. Az eredményhirdetést egy kisebb Élő Kövek koncert előzte meg, de végül dobpergés és kíváncsiság-felcsigázás közepette kezdetét vette a díjkiosztás.

A következő eredmény született:

  1. Mikola/Szatmári Egyházmegye 60,24
  2. Bősháza/Zilahi Egyházmegye 54,11
  3. Perecsen/Szilágysomlyói E. 48,87
  4. Poklostelek/Érmelléki E. 46,14
  5. Feketegyarmat/ Aradi E. 39,41
  6. Kisnyégerfalva/ Bihari E. 31,61

A mikolaiaknak nyolc egyházmegyei első helyezés után most először sikerült az egyházkerületi döntőn is első helyezést elérni. Megérte a kitartó munka. Az öröm, amit a csapat tagjai a díjátadáskor éreztek leírhatatlan. A könnyes szemekben csillogott a boldogság és a nagy-nagy hála.

A mikolai csapat tagjai: Kállai Lidia, Kondics Patricia, Zsiga Zsanett és Zsiga Zselyke.

Zsiga Zsanett most volt zsinórban a hetedik egyházkerületi döntőn a csapat tagja. Közösségi oldalán a következő szavakkal tedd bizonyságot élményéről:

„Örömkönnyek, izgalom, rengeteg munka, türelem, kitartás… Kislányként indultam el ezen az úton, mit sem értve és nem gondolva azt, hogy egész eddig eljutok. Mindig közel állt hozzám Isten és a Szentírás valamint egy vallásos családhoz tartozom ezért szerettem foglalkozni ezzel az egésszel. Akadtak néha buktatók, olykor a csapat emberei változtak, olykor a feladott anyag nehezedett. Sorozatban követték egymást a győzelmek a megyei vetélkedőkön. Az idei versenyt követve nyolcadik alkalommal vehetett részt Mikola csapata az egyházkerületi döntőn Szatmár megyét képviselve.  Ugyanúgy indultam el, mint az eddigi hat alkalommal. Reménykedve, hogy a helyünket megtartva a közép mezőnyben végezve boldogan térünk haza, de a történet másképp alakult… A nyolcadik alkalommal sikerült meg mutatnunk azt, hogy rengeteg próbálkozás után meg lehet nyerni a kerületi döntőt is. Ám e mögött nagyon sok munka, készülődés, tanulás és nem utolsó sorban egy olyan lelkes, bíztató ember áll, mint a mi lelkipásztorunk, Higyed István, aki nélkül nem tartanánk most itt, ahol vagyunk, hisz az általa kidolgozott anyag és a számos próba nélkül, amiken velünk foglalkozik, valljuk be sehol sem tartanánk most. Nagyon hálás vagyok Istennek és mindenki másnak, hogy már nyolc éve Mikola csapatának tagja lehetek. Sok mindent nyertem a nyolc év alatt közelebb kerülhettem Istenhez, tapasztalatot szereztem, barátokat, tudást, fejlődést, kibontakozást, azt, hogy soha nem szabad feladni valamint rengeteg szép emléket. Hálás vagyok és kimondhatatlanul boldog ezekért az évekért!”

Varga Tamás Sándor teológiai hallgató, aki még az első mikolai csapatok tagja volt, idén szurkolóként kísérte el a csapatot. Elmondása szerint egykori bibliaismereti vetélkedők tapasztalata nagyban segítik egyetemi éveit, a mikolai csapat győzelmének pedig nagyon örvend.

Különösen értékes „nyereményt” kapott az első három helyezett csapat minden tagja. Lehetőséget arra, hogy a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karárára a következő négy év nyári felvételi vizsgáján ingyenes helyre automatikusan felvételt nyerjen. Ezen kívül, ha valaki egy másik szakot is szeretne végezni, de nem jutna be csak fizetéses helyre, a Tanárképző kar a választott szak tandíjának összegét megtéríti.

Az sem elhanyagolandó, hogy a mikolaiak első helyezése számukra biztosítja a jövő évi egyházkerületi megmérettetésen a közvetlen részvételt, ami azt jelenti, hogy a Szatmári Református Egyházmegyét jövőre két csapat képviselheti a döntőn.

A mikolai ifjak jó évet zárnak ismét. Az egyházkerületi történelmi vetélkedőn a tavalyi első helyezés után idén másodikok lettek, az egyházkerületi sportnapon a sláger-sport-fociban ezüstérmesek, a bibliaismereti vetélkedőn pedig elsők.

Szóljon hozzá