Kezdőlap / Gondolatok / Böjte Csaba levele a katasztrofálisan sikerült érettségi eredmények kapcsán

Böjte Csaba levele a katasztrofálisan sikerült érettségi eredmények kapcsán

Forrás: http://www.magnificat.ro

Levél a Pedagógusoknak!

Tanárok, nevelők és ti iskolák igazgatói, kis hadseregeitek tisztjei, tábornokai vagytok. A rátok bízott gyerekeket csatába viszitek, a létért való küzdelem gyilkos harcába. Felelősségetek óriási, hisz a társadalom nevében kiáltok a gyerekek, a szülők elé és meghirdetitek az osztályaitokat, toboroztok, hívjátok iskoláitokba a fiatalokat. Különféle hivatásokra, szakmákra bátorítjátok a serdülőket, és ők bennetek bízva, szavatokra elindulnak. Fizetés jár nektek azért, hogy győztes bajnokokat neveljetek a fiainkból. Vállalkoztok arra, hogy sikeres, eredményes, akár a jég hátán is megélő embereket neveljetek belőlük. Naponta 7-8  tanórán át arra készítitek, hogy a XXI. század globális munkaerőpiacán ők is a maguk és jövendő családjaik exisztenciáját becsületes munkájukkal elő tudják teremteni.

Az emberiség nagy hadvezérei szerint nem szabad hazardírozni, olyan csatába belevinni a katonát, hol nincs esély a győzelemre. Németországban a diákok 60% -át nem viszik neki az érettséginek, ők különféle szakmát tanulnak, melyből aztán felemelt fővel boldogan meg is élnek, nem kell a nagyvilágban megélhetésért kóboroljanak. Nálunk az idén is, akárcsak tavaly az oktatás vezetői 100% belevitték végzős diákjainkat az érettségi nagy küzdelmébe! A tavaly 6o% bukott, az idén sajnos ennél is többen elvéreztek a vizsgákon. Három gyerekből több mint kettő megbukott!

Nézem a csodaszép fiataljainkat, jól fejlett, életerős emberek, némán jönnek-mennek, nézik az eredményeiket, vigasztalhatatlan szárnyaszegett madarak. Az iskoláinkból – az oktatásért felelős politikusaink szerint – csak egyetlen kapu vezet az életbe, az érettségi vizsgán keresztül. Mindazok, kik e kaput nem tudják átlépni, azok sebzett lélekkel, használható szakmai tudás nélkül botorkálhatnak ki a nagybetűs életbe. Ezért a hatalmas kudarcért melyek generációk életét megkeseríti, valakik felelősek!!!!

Nekem fáj az a mérhetetlen kudarc, mely a szárnyát bontogató generációinkat a legsebezhetőbb életkorukban éri! Nem szabad olyan csatába belevinni katonát, melynek megvívására nem képeztük ki! Miért engedtük át a diákokat első, második vagy a tizenkettedik osztályban matematikából vagy bármilyen más tantárgyból, ha az a tudás nem teszi őket képessé egy érettségi diploma megszerzésére? Hazudtunk a gyerekeknek éveken keresztül átmenő jegyekkel, hogy a végén kiderüljön, hogy tudásuk semmit sem ér?

Miért nincsenek komoly szakmunkásképző iskolák Erdélyben?

Őszinte részvéttel a Románia iskoláiban, az érettségin megbukott több tízezer diák iránt,

Csaba t.

 

Szóljon hozzá