Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Autogén Tréning Máthé Róberttel

Autogén Tréning Máthé Róberttel

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni Máthé Róbert vetési református lelkipásztor tevékenységét, mellyel az emberek lelki békességéért tevékenykedik. Bemutatkozik ő,  és bemutatjuk elérhetőségét, tevékenységét is.

 

 

 

“A nevem Máthé Róbert, főállásban lelkészként dolgozok Vetésen. Teológiai tanulmányaimon túl a pszichológia, pszichoterápia területein is ismereteket sajátítottam el. Pszichológus diplomát a kolozsvári Babes-Bolyai tudományegyetemen szereztem.

A Relaxáció és Szimbólumterápiás egyesület tagjaként az Autogén Tréning alapú pszichoterápiás módszerben szakosodtam. Hiszek az emberi jóság erejében. Hiszek abban, hogy minden ember megérdemli, hogy lelki békében, kiegyensúlyozottan és tudatosan éljen.”

Az Autogén Tréning

Az Autogén Tréning (továbbiakban AT) egy olyan módszer, amelynek gyakorlásával létrehozhatunk magunkban egy pszichés és testi-lelki ellazultságot.

A módszer igazoltan javítja életminőségünket, közérzetünket. Az AT az egyik legjobb stressz kezelő technika, csökkenti a szorongást, a félelmet és egyéb negatív érzelmi állapotokat, segíti az általános jóllétet, úgy fizikailag, mint lelkileg.

Az AT egy önsegítő technika, s ez magába foglalja, hogy szükség van a gyakorlatot végző ember akaratára, kitartására, idejére, szorgalmára. Az AT azt jelenti, hogy leülsz egy székre, vagy hanyatt dőlsz a kanapén, magadat kényelembe helyezed, becsukod a szemed, és pár perc erejéig mentális, lelki gyakorlatot végezve átadod magad a nyugalomnak, testi, lelki és szellemi harmóniát teremtesz magadban.

Az AT egy belső lelki utazás, amely, általa lelkünk, tudatunk mélyebb rétegei tárulnak fel előttünk, így indulva el az önismeret rejtelmes útján. Gnothi seaütho! – Ismerd meg önmagad! Vallották már az ókori görögök, mint a gyógyulás első lépését. Az AT egy remek önismereti módszer. A tanfolyam alatt mindenki személyes naplót vezet élményeiről és az önismereti kérdésekre írásban naplószerűen válaszol saját magának. Így olyan tükör tárul a gyakorlatozó elé, mely őszinte tiszta képet fest erényeiről és hiányosságairól egyaránt.

Az AT, nem csak stressz és szorongás csökkentő technika, önismereti utazás, hanem remek pszichoterápiás módszer is. A pszichoterápiás alkalmazás rendjén káros tudatalatti tartalmak szabadulnak fel, olyanok is, amik akár évtizedek óta bénítóan hatnak életünkre. Ezek a lelkünkbe temetett sebek ellophatják életenergiánkat, megfertőzik emberi kapcsolatainkat és számos módon fejtik ki negatív hatásaikat. Az AT pszichoterápiás alkalmazása segít, hogy szembenézzünk életünkkel, elengedjük, ami számunkra káros vagy fölösleges, elfogadjuk, ami segít és hasznos, és tudatosan folytassuk életünket.

Az AT megtanulása kb. 12 hetet igényel. Heti egy találkozás az autogén tréning vezetővel, napi tíz perc gyakorlás (lehet többet is, aki teheti), egy füzetbe személyes napló vezetése, amit nem kell megmutatni a tréning vezetőnek, de szabad beszélni bármiről, amit abba leírtál.
„Az a lényeg, hogy ami bennünk van, mint lelki lehetőség, az felszínre kerüljön. Végeredményként elérjük, hogy valóban azok legyünk, akik vagyunk és lehetünk.”

Miben segít az Autogén Tréning?
– egészség megőrzés
– immun erősítés
– pánikrohamok megszüntetése
– alvászavarok megszüntetése
– kimaradt alvás pótlása
– teljesítmény fokozása sportban, tanulásban
– koncentráció, emlékezet javítása
– stressz kezelés és csökkentés
– szorongás, vizsgadrukk esetén
– allergia
– migrén, fejfájás
– fájdalom csillapítás
– pszichoszomatikus, autoimmun betegségek
– várandósoknak szülésre felkészülésben
Kiknek ajánlott?
Az Autogén Tréning mindenki számára hasznos módszer! Az egészséges emberek fejlesztését szolgálja, a betegséggel küzdőknek pedig a gyógyulási folyamat része vagy akár a kiváltója is lehet.

Szóljon hozzá