Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / A b lcs ben z rult a reform ci eml k ve
[*~ alt *]

A b lcs ben z rult a reform ci eml k ve

H l t adtak a reform ci v rt a magyar reform ci b lcs j ben, ennek jelek nt eml kt bl t helyeztek el a templom fal ra, ugyanakkor meg nnepelt k Pet fi S ndor k lt sz let snapj nak 195. vfordul j t is.

Vas rnap d lel tt 11 rakor R cz Ervin lelkip sztor az erd di reform tus templomban hirdette Isten Szav t: “Azut n ezt mondta Isten: Legyenek vil g t testek az gbolton, hogy elv lassz k a nappalt az jszak t l, s jelezz k az nnepeket, a napokat s az esztend ket, s legyenek vil g t testekk nt az gbolton, hogy vil g tsanak a f ldre! s gy t rt nt. Megalkotta Isten a k t nagy vil g t testet – a nagyobbik vil g t testet, hogy uralkodj k nappal, s a kisebbik vil g t testet, hogy uralkodj k jszaka – s a csillagokat. Az gboltra helyezte ket Isten, hogy vil g tsanak a f ldre, s uralkodjanak a nappalon s az jszak n, s v lassz k el a vil goss got a s t ts gt l. s l tta Isten, hogy ez j . gy lett este, s lett reggel: negyedik nap.” (1M z 1,14-19) Isten aj nd ka az id , s az volt a 2017-es esztend is. Minden reggel egy j kezdet s minden este egy lez rt eg sz akkor, ha h l t tudunk adni minden rt s bocs natban van r sz nk. Isten minket meghat roz jeleket helyezett az gboltra, ezek a korl tok a javunkra vannak. Evang lium, r mh r az a f ny, a vil goss g nemcsak a nappalon, hanem let nk jszak iban is uralkodik.

Az igehirdet s ut n k zgy l ss alakult t az alkalom, ahol meg t bbek k z tt azt is megtudt k a h vek, hogy k vetkez id szakban minden vas rnap 9 r t l Jobb Domokos ombodi lelkip sztor fog Ig t hirdetni, aki a gy lekezetben ezennel ideiglenesen tveszi a lelki munk t.

Az istentiszteletet k vet en a templom el tt felavatt k azt az eml kt bl t, melyet J nos Anik k sz ttetett a reform ci 500 vfordul j ra, s amelyen a k vetkez Ige tal lhat : “Az Asr az n k szikl m, v ram s szabad tom.” (Zsolt rok 18,3) Jelk pes, hogy az vfordul s nneps gsorozatot, m g ha gy lekezeti szinten is, de ppen ott z rt k be, ahol 1545-ben az els magyar nyelv , reform ci szellem ben megrendezett, zsinatot tartott k.

A programsorozat z r akkordjak nt az Erd di Pet fi K r, egy nappal el tte, megtartotta Pet fi S ndor sz let s nek 195 vfordul j t, melynek keret n bel l el nekelt k a Kis lak ll a nagy Duna ment ben kezdet megzen sedett verset, k zben pedig koszor t helyeztek el az Erd d k zpontj ban tal lhat Pet fi-Szendrey szoborcsoport el .

Szóljon hozzá