Kezdőlap / Napi Ige / 2012. február 6.

2012. február 6.

„Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot!”

Mt 12,7

Olvasandó: Mt 12,1-8

Mai szemmel olvasva az alábbi történetet, kicsit talán még nevetségesnek is tűnhet a farizeusok ügybuzgósága, mi bajuk nekik a tanítványokkal? Hol zavarja az őket, ha kalászokat tépdesnek, és megeszik a kipergő búzaszemeket? Hisz arra hivatkozni, hogy ez munkavégzés, és megsértik a negyedik parancsolatot, valóban a kákán való csomókeresés. Éhesek, enniük kell valamit.

De mi, akiknek a törvénytudók kétezer éves zúgolódása nevetségesnek hat, szétnéztünk-e az elmúlt reggeleken? És, észrevettük-e a vasárnap reggel havat lapátoló embereket, megláttuk-e azokat, akik a szomszéd háza elől is elkotorták a havat, vagy csak a foghíjas templolátogatáson bosszankodtunk ismét?

Mert a két élethelyzet kísértetiesen hasonlít. Egyik oldalon az ember, a maga nyomorúságával, kiszolgáltatottságával, másik oldalon a megoldás, amely lehet ellentmond az évezredes törvényeknek. Tamási Áron egyik novellájában adja ezt a főhös ajkára: „istentisztelet minden búzavetés”. Itt, az igében istentisztelet volt a búzatördelés, még akkor is, ha szombaton történt, mert Jézus mellett ment végbe. És amikor naponta észreveszed az irgalmasságra szoruló életeket, istentisztelet az is, mert Jézust kell meglátnod a segítségre szorulóban. És akkor megérthetjük, mit is jelent, hogy Ő irgalmasságot akar, nem áldozatot.

Varga Botond,

Szatmár-Németi

 

Szóljon hozzá