Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. február 3.

Velünk az Isten – 2020. február 3.

“Minden völgyet töltsetek fel, minden hegyet és halmot simítsatok el, a görbe legyen egyenessé és a göröngyös simává.” (Lk 3,5)

Egyenesen. Egyenes beszéd. Még politikai beszélgetős műsor is volt, van ezekkel a címekkel, nyilván azzal a szándékkal, hogy ha más nem is, de ők aztán megmondják a tutit, oda bele az ember szemibe.

Nos, ha valaki a történelem folyamán tisztán, egyenesen beszélt, az éppen az ézsaiási próféciát beteljesítő Keresztelő János volt. Nem számított, hogy farizeus, szadduceus vagy éppen maga a király állt előtte. Konkrét fickó volt.

Görbe, hepe-hupás és dimbes-dombos útjainkat számunkra Isten teszi simává.

A görbe utaktól többször is óv az Isten. Az Igétől se jobbra, se balra el ne térjünk. Márpedig hajlamosak vagyunk rá. Csak egy példa: a nyugati keresztyénség szeret balra húzni, nálunk pedig egyértelműen jobbra lejt a „biliárdasztal”. Biztos jó ez?

A hepe-hupás utakat kétféleképpen is megéljük. Egyrészt igaz az a mondás, hogy egyszer fenn, egyszer lenn. Vannak felemelő pillanataink, és vannak mélypontjaink. Isten tud bennünket szinte tartani, és nem engedi, hogy fenn elszédüljünk, lenn is nyújtja felénk kezét. Ragadjuk meg! Ugyanakkor az emberek véleménye is fel-le rángathat bennünket. Képesek egyszer az egekig emelni, máskor pedig a földbe döngölni. Aki pedig tudja, hogy Krisztus követője, az azt is tapasztalja, hogy minden helyzetben Isten gyermeke, a véleményektől függetlenül.

Akarsz te is Krisztus követője lenni ezen az úton? Simán! Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá