Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. október 28.

Velünk az Isten – 2019. október 28.

“Most tehát, akik azt mondjátok: „Ma vagy holnap elmegyünk abba a városba, és ott töltünk egy esztendőt, kereskedünk és nyereséget szerzünk”, azt sem tudjátok, mit hoz a holnap. Mert a ti életetek olyan, mint a lehelet, amely egy kis ideig látszik, aztán eltűnik. Inkább ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja, akkor élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni.” (Jak 4,13-15)

Napóleon, életpályájának csúcsán cinikusan válaszolt valakinek, aki megkérdezte, hogy vajon Isten Franciaország oldalán áll-e? “Isten azon az oldalon van, ahol a legerősebb a tüzérség.” Aztán jött a waterlooi csata, ahol Napóleon elveszítette a harcot és birodalmát is. Évekkel később Szent Ilona szigetén, a száműzetésben megalázkodott és idézte Kempis Tamás szavait: Ember tervez, Isten végez. Ezzel a leckével találkozunk mindnyájan a történelemben. Isten véghez tudja vinni akaratát – az ember ellenében is!

Abban a gyülekezetben, melyhez Jakab írt, viszonylag sok lehetett a kereskedő, akik olykor hónapokig tartó utazásokat tettek, és tapasztalataik alapján előre ki tudták számítani, mekkora nyereséggel térnek majd viszsza. Ez magabiztosakká tette őket. Az értelmes ember tud tervezni, vannak már tapasztalatai, megfigyelései, és úgy beszéltek leendő útjaikról, mintha már viszszajöttek volna onnan. Mintha az ő kezükben lenne a jövő, mintha ők lennének Isten.

Nem a tervezéssel van a baj, kell a terv, de ne csak a magunk terveihez kalkuláljuk be Istent, hanem Isten tervét kutassuk, és ehhez igazítsuk a mi életünket. Ámen!

Rácz Ervin,
Szigetlanka

Szóljon hozzá