Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. október 14.

Velünk az Isten – 2019. október 14.

“Hogyha vakot hoztok áldozatul: nem bűn-e az? Vagy ha sántát hoztok és betegest: nem bűn-e az? De vidd csak azt a fejedelmednek: vajon kedvesen fogad-e, vagy rád tekint-e? – ezt mondja a Seregek Ura.” (Mal 1,8)

Malakiás próféta idejében a választott nép rég túl van a fogságból való hazatérésen, a templom és a városfal megépítésén. Voltaképpen minden rendben kellene legyen, hálás nép kellene dicsérje az Urat. Ehelyett, mintha a mai jóléti társadalmat látnánk, állandó elégedetlenség, fásultság, nyavalygás és hálátlanság uralkodik.

Ez a hálátlanság bizony az egyházhoz való viszonyukat is meghatározza. Az Istennek a hitványt adják: jó az oda. Semmibe veszik Isten szövetségét.

Hogyan állunk mi az áldozattal? A teljesség igénye nélkül, csak egy kicsit gondoljuk át, és hogy ne a pénzt vegyük előre: mennyit adunk mi az időnkből az Istennek? Ha ráérünk, meg ha kedvünk van, akkor elmegyünk és meghallgatjuk Őt? Ha tetszik, amit mond, teljesítjük, ha pedig nem, akkor semmi vesszük? Mennyire van központi helyen számunkra az Isten tisztelete?

És hogy legyen a pénzről, az adakozásról is szó. Egy vicc jut eszembe, mely szerint egy idős bácsi egyszer vagyona egy részéről így rendelkezett: az arany kelyhet, ami elveszett, azt az egyházra hagyom… de ha megtalálnák, legyen mégis a fiamé…

Aki hitványat, vagy felesleget akar adni Isten ügyére, az még soha nem találkozott Isten mérhetetlen kegyelmével, szeretetével. Ezért én most semmiképpen sem megdorgálni akarom azt, aki igy gondolkodik, inkább bátoritok arra, hogy nyissa meg a felső csapot, melyen árad életünk ereje, ami betölti bennünk az Isten alakú űrt. S, így lesz miből adni is. Ámen!

Rácz Ervin,
Szigetlanka

Szóljon hozzá