Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. november 13.

Velünk az Isten – 2019. november 13.

„Úgy szólunk, mint akik nem az emberek tetszését keressük, hanem az Istenét, aki megvizsgálja szívünket” (1Thesszalinoka 2, 4b)

Nagyon sokat foglalkozik a ma embere a testével, talán túl sokat is. Egy jól kiválasztott ruhadarab egyedivé tesz, a megfelelő kencefice használatával letagadhatsz akár tíz évet is, bizonyos szerek használatával karcsúbb lehetsz, és végre elégedett. Ilyeneket sugall a reklám biznisz. A gyógyszer- és a szépségipar a virágkorát éli, mert az ember sokáig szeretné megőrizni az egészségét és ezzel együtt a bájait is. Bár nagyon közhelyes a megállapítás, mégis igaz: a szépség belülről fakad. Egy igaz és szerető lelkű ember nagyobb örömöt hozhat az életünkbe, mint a világ legszebb nője vagy legsármosabb férfija. Az életünk kritikusabb szakaszaiban nem egy kirakati bábura van szükségünk, hanem egy olyan emberre, aki értékel, és lelkileg felemel.

Keresztyén emberként nem a tökéletes embert keressük – olyan úgyis csak egy volt a történelem során, aki ráadásul még Isten is volt –, hanem a felebarátot, akiért áldozatot hozhatunk és a testvért, aki ugyanúgy az Atya kegyelmére szorul, mint mi. Úgy hiszem, ekképpen tekintett Pál apostol is a thesszalonikai gyülekezet tagjaira, akiket nem akart félrevezetni, sem önmagának meggyőzni, csupán a színtiszta evangéliumot szerette volna közvetíteni feléjük. A damaszkuszi úti halálfélelem és újjászületés során megtanulta az apostol, hogy az embereknek való tetszelgés semmit sem ér. Ebből kifolyólag később már csak úgy akart szólni, hogy Istennek tetsszen, az emberi tényezővel pedig többé ne számolt.
Aki az emberek tetszését keresi, azt mindig önző célok vezérlik, de aki Istennek akar tetszeni, az aláveti magát az Úr akaratának, és háttérbe szorítja a sajátját. Különböző tömegmanipulációs módszerekkel kívánja elnyerni a tetszésünket a politika, a kereskedelem, a szórakoztatóipar és sajnálatos módon, néha még a földi egyház is, pedig ha mind Istenre figyelnénk és neki igyekeznénk tetszeni, akkor az aktuális égető problémák csak a fantázia szüleményei lennénk és nem a fájdalmas valóság. Bármit megjátszhatunk az életben, de ne feledjük, hogy Isten az, „aki megvizsgálja szívünket”. Ámen.

Erdei-Árva István,

Szamoskóród-Dobrácsapáti

Szóljon hozzá