Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. március 15.

Velünk az Isten – 2019. március 15.

“Most az én lelkem háborog; és mit mondjak? Atyám, ments meg engem ettől az órától.”  (Jn.12,27)

Mindig szeretnék nyugodt maradni, és enyhe fölénnyel felülemelkedve a világ apró-csepprő gondjain, békésen szemlélném a világot: mit nekem konfliktusok… Szeretnék mint aki hegy tetejéről bölcsen nézi mások problémáit és segítőkészen tanácsokat osztogatni, de nem mindig sikerül, van hogy bele kell állni, szembe kell nézni és menni is. Ahogy öregszem egyre inkább érzem ingerlékenyebb vagyok, hamarabb csattanok föl, és türelmetlenebb vagyok a sok hülyeséggel, értetlenséggel, istentelenséggel szemben. Épp most is míg írok, az én lelkem is háborog, pedig nyugodni kéne, temetésre kéne készüljek, hogy a halál valóságával szemben bátran hirdessem majd este a feltámadás evangéliumát, de nem megy. Család, politika, anyagi helyzet, önzés szeretetlenség, egy helyben toporgás húz vissza, bosszant, nem ereszt, s én sem tudom elengedni mint korábban annyiszor.

Azért kerestem igét, hogy háborgó lelkem csillapítsam, s készüljek is, hogy az időt ideálisan használjam ki, erre azt olvasom a Megváltó is hadakozott, lelke háborgott…, nem is akármikor, MOST. Na szépen vagyunk.

Mit mondjak? Jézus itt teljesen emberi, a halál elől szeretne felmentést. Mekkora paradoxon is ha belegondolunk, hogy az aki örökké élhet meg kell haljon, hogy bizonyítsa irántunk való szeretetét, és az Atyához való feltétlen engedelmességét. Mit ér ha valaki halhatatlan ha meg kell halnia? Érezni a halál közelségét és rettenetét nem lehetett könnyű még neki sem. Tudta hogy bekövetkezik, várta is, számított rá… de mégis a halál az csak halál…

Mit mondjak még? Valószínű azért hoz engem egyre gyakrabban az Isten tréh helyzetekbe, hogy gyakoroljam az önuralmat, hogy ne legyenek elvárásaim, hogy kizökkentsen a komfortzónámból, hogy megeddzen mert ettől még cudarabb világ van készülőben. Hát jó!

Jézus ebben a helyzetben így kiált: Atyám, ments meg engem! Én is ezt teszem(Atyám, ments meg engem!) bár tudom Jézus példájából vannak helyzetek amik elkerülhetetlenek, úgy hogy hozzá teszem amit Jézus az olajfák hegyén a kertben:  De mindazáltal legyen meg a te akaratod! Ezt is megtoldom mert kérni nem szégyenlek – S add Istenem, hogy minden érted vitt küzdelmemből, győztesen kerülj – (azt mondanám kerüljek ki, de azt írom): kerülj ki! Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá