Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. február 28.

Velünk az Isten – 2019. február 28.

“Hiszek, Uram. És imádá őt” (János 9, 38)

Sokszor meg akarunk felelni környezetünknek, azoknak, akikkel együtt élünk, ezért szájuk íze szerint beszélünk. Az egyik lelkipásztorról mondották hívei “Tiszteletes úr, ön mindig szájunk íze szerint szól hozzánk, azt is tudja mit kell kérdezni”. A tiszteletes most azt kérdezte: ” A prédikációim is szájuk íze szerint valók?”- “Azok nem, de a hétköznapi  társalgásainkban mindig nagyon jól megértjük egymást”-“Lehet ez azért van, mert hétköznapi beszédeimben mindig meg akarok felelni annak, akivel beszélek, az igehirdetésben pedig engedem, hogy az Ige szóljon, amely nem mindig szájunk íze szerint való”-vonta le a végső tanulságot a lelkipásztor.

Ez a hitvallás nem hízelgő beszéd, nem is “a megfelelni akarás” mondatja ki, szívből jön, mert egyrészt a vakon születettet Jézus látóvá teszi, másrészt viszont, amikor kirekesztik a gyülekezetből, Jézus megkeresi, nem hagyja egyedül, ennek a hitvallóvá lett embernek olyan tapasztalatai vannak, amelyek igazolják hitvallásának valódiságát. Azt mondja, amit érez, úgy viselkedik, ahogy a hálás ember szokott, bizonyára leborul Jézus előtt.

Ez a magatartás  meg akar óvni bennünket az automatikus istentisztelettől vagy a gépiesen cselekvő keresztyénségtől. Olyan sokszor el-és kimondjuk: “Hiszem, hiszek, Uram”, vajon mennyi valóság alapja van hitvallásunknak? Nem a megfelelni akarás szándéka vezet-e bennünket ilyenkor? Vajon nem dicsekedni akarunk-e ún.mély, hegyeket rengető hitünkkel?

Milyen hited van?

 

Szavad legyen igaz,

bánkódóknak vigasz,

 engedd, hitedet

,mérje le az Isten.

Ámen.

Fodor Lajos

Szóljon hozzá