Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. február 18.

Velünk az Isten – 2019. február 18.

“De amikor tovább faggatták, felegyenesedve azt mondta nekik: Aki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ.” (Jn 8,7)

Írj róla véleményt. Hozzászólásodat az alábbiakban leírhatod. Hozzászólnál? Kattints ide és írd meg véleményed a facebookon! – szólnak a bátoritó szavak. És ki tudja miért, valakik ezt kényszernek veszik, és írnak véleményt, meggondolás nélkül. Nem a szólásszabadságot korlátoznám én, hanem az előtte való gondolkodást szorgalmazom. A Szentírás erről ezt írja: „Ne légy gyors a szólásra, és ne elhamarkodottan szólj szívedből Isten előtt, mert Isten a mennyben van, te pedig a földön. Azért hát kevés beszédű légy.” (Préd 5,2)

Az ítélkezés nagyon megy nekünk is, nemcsak a farizeusoknak. Megvan a véleményünk mindenről és olyan könnyen elitélünk mást, hogy észre sem vesszük, hogy talán pontosan abban a bűnben mi is részesek vagyunk.

Az írásmagyarázók szerint Jézus azt mondja itt, hogy aki EBBEN a bűnben nem bűnös, az vesse rá az első követ. És a történet itt lesz beteges, szánalmas és gyomorforgató. Ugyanis itt derült ki, hogy nem elég az, hogy egy paráznaságon kapott asszonyt egyedül visznek Jézushoz ítéletre (a paráznasághoz általában legalább két ember kell), hanem a farizeusok és írástudók mindegyike (kicsit vagy nagyon, mindegy) parázna volt. Még az is lehet, hogy éppen közöttük volt az, akivel rajtakapták a nőt.

Egyedül Jézus képes arra, hogy ebben a helyzetbe először a támadók és a támadott, a vádlók és a vádlott közé hajoljon és ráadásul utána fel is egyenesedjen. És ő nem csak felegyenesedik, hanem egyenesbe hozza egy parázna nő életét ebben a romlott, sötét világban, ahol ma sincs más esélye senkinek sem CSAK Jézus. Ez EGYENES beszéd. Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá