Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. december 2.

Velünk az Isten – 2019. december 2.

„… képmutató módon hazugságot hirdetnek, mert lelkiismeretük érzéketlenné vált.” (1Tim 4,2)

Pál apostol az ifjú Timóteusnak egy olyan embercsoportról, mondhatjuk generációról beszél, melynek az érzelmi fejlődése, intelligenciája a legalja, érzéketlenné válnak, mert megölték lelkiismeretüket, vagy ki sem hagyták bontakozni.

És mi tagadás, ez az érzéketlenség nagyrészt jellemző a felnövekvő Z-generációra, de miért is? Nem jó a hozzászólásokból kiindulni, de amit olykor ott tapasztalok, tragikus, ebből a szempontból. Hogyan alakulhatott ez ki? Pontatlanul fogalmazzák meg érzelmeiket, korlátozott kifejezőképességű, bugyuta emotikonokkal. Az interneten sok brutális dolgot látnak. Az élményeket nincs idő feldolgozni. Képmutatóak, azaz képet mutatnak, de érzelmeket nem. Úgy gondolják, hogy a dolgokat nem kell komolyan venni: felszínesek, hárítanak. Az interneten sokszor névtelenségbe, képtelenségbe burkolódznak és ez bátorítja a gátlástalanságot: láthatatlanság, határok elvesztése, feloldódás, valódi hierarchia hiánya, magamutogatás, bármikor kiléphetnek a helyzetből. Hiányzik ugyanakkor az egészséges kritikus gondolkodás, celebek, youtuberek, influenszerek tanácsát követik, de nagy részük nem követésre méltó.

Én azonban sohasem gondolnám azt, hogy le kell mondani erről a generációról. Általánosítani sem szabad, de mindenképpen kellenek a timóteusok és kellenek a pálok, akik együtt Krisztusra tudnak nézni, és akkor lesz jelenünk és jövőnk. Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá