Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. március 11.

Velünk az Isten – 2018. március 11.

      “Azok pedig így tanakodtak magukban: Ha azt mondjuk…” (Máté 21, 25b)

      Jézus a jeruzsálemi templomban tanít, amikor vallási vezetők:  farizeusok és  vének keresik fel, és megkérdezik tőle, milyen hatalommal  teszi azt, amit tesz. Erre kérdésre Jézus, jó zsidó módjára, kérdéssel válaszol, a számonkérésre, számonkéréssel felel. Ezzel egyrészt zavarba hozza kérdezőit, másrészt értésükre kívánja adni, hogy nincs joguk őt felelősségre vonni. De talán azzel nem is törődne Jézus, ha a kérdésük tudatlanságból fakadna, azonban nem erről van szó. Érdeklődésük nem őszinte, szándékuk nem tiszta, mert csakis egyetlen dolgot szeretnének elérni: tőrbe csalni, lejáratni Jézust, és azután végleg félre tenni az útból.

      Jézus, visszakérdezésével sarokba szorítja őket, ugyanis mindössze két válaszlehetőségük van, mindkettő végzetes következményekkel jár reájuk nézve. Ezt ők is realizálják, éppen ezért egyik válaszlehetőséget sem választják,hanem egyszerűen csak ennyit mondanak: nem tudjuk.

     Isten előtt nem lehet csak őszintén megállni. Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor úgy érzi sarokba van szorítva, színt kell vallania, és ez egyáltalán nem kellemes érzés. Ez kockázattal jár, mert lehet, hogy pillanatok alatt oda lesz az emberek előtti tekintélyem, kicsinek fogom érezni magam, hisz büszkeségem halálos sebet kap. Dávidnak sem volt könnyű, amikor a próféta a szemébe mondta, milyen alávaló és gyilkos, hisz nem akárki volt, hanem Izráel királya. De ő beismerte tettét és őszinte bűnbánatot tartott, ezért tudott megváltozni és új életet kezdeni Istennel.

    Ha őszinte a szíved Isten előtt, meglátod, soha nem bánod meg. Ámen.

                                                                                               Szilágyi Balázs,

                                                                                               Szatmár-Láncos

Szóljon hozzá