Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. január 8.

Velünk az Isten – 2018. január 8.

„Vigyázzatok, kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert akkor nem lesz jutalmatok a ti mennyei Atyátoknál!” (Mt 6,1)

Azt hiszem a legveszélyesebb bűn, amit az emberek, különösen a templomba járók, elkövetnek Isten, az emberek és legfőképpen maguk ellen, az a képmutatás.

Amikor a börtönbe jártam, és szolgáltam tolvajok, csalók, gyorshajtók és gyilkosok között, az egyik legnagyobb élményem az volt, hogy ott szinte senki nem játszotta meg magát, nem színészkedtek, nem volt mit megjátszani és takarni, hiszen még papírjuk is volt a bűnről. És mivel az őszinteség talajén mozogtunk, tudtuk azt, hogy honnan indulunk. Érzékelhető volt a fejlődés.

A fiatalokkal való munka egyik legnagyobb áldása is éppen az, hogy ők még nincsenek megfertőzve a felnőttekre jellemző: szemedbe tisztellek, hátad mögött kibeszéllek vagy hátba szúrlak, viselkedési normájával. Egyik ifjúsági táborunk első bibliaóráján az egyik fiatal kerek-perec elmondta: ő nem hisz Istenben. Nem kérdeztük, hogy akkor mit keres ott, nem kezdtünk el moralizálni, mert tudtuk azt, hogy honnan kell indulni: és mivel a hitelesség talaján mozgott minden, a hét végére hívő emberré változtatta őt Isten.

A kegyességünkkel nem az a baj, hogy az emberek előtt zajlik, hanem az, hogy a mi dicsőségünket szolgálja, és ez innentől kezdve színészkedés, megjátszás, paposkodás, kegyeskedés, a közönség tapsviharának kierőszakolása. Jézus egyértelműen mondja, ugyancsak a Hegyi beszédben: lássák a ti jócselekedeteiteket, de a ti mennyei Atyátokat dicsőítsék. Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá