Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. január 10.

Velünk az Isten – 2018. január 10.

„…a te Atyád, aki látja, amit titkon tettél, megfizet neked nyíltan.” (Máté 6,18b)

Az olcsó kegyelem tana hirdeti nekünk azt a bűnbocsánatot, amit megkaphatunk minden érdemtelenségünk ellenére is. Elég, ha csak annyit mondasz, hogy Jézus megváltott, utána pedig tégy, amit csak akarsz. Nem lesz semmi bántódásod, a tetteidnek nem lesznek következményei, de ne is törd magad a jó érdekében a cselekedeteidnek úgysincs semmi szerepe a megváltásodban.

Ezzel ellentétben maga Jézus mondja ki, hogy Isten „megfizet”, azért amit „titkon tettél”.

Akkor most mi is az igazság? Jézus megfizetett helyettünk, vagy mi fizetjük meg az árát a tetteinknek? Talán mégsem elég mindenre a Jézus megváltása, vagy nem fér bele minden abba a sokszor emlegetett határtalan isteni kegyelembe?

Ne légy kételkedő, de könnyelmű sem! Kétség sem férhet hozzá, hogy Jézus váltsága elegendő arra, hogy bűnbocsánatot nyerj és az örök élet részese légy. Ennél a felismerésnél viszont könnyen hibázik az ember, mert szem elől téveszti magát a Megváltót. A sokféle emberi gyengeség egyike az, amikor az ajándék nagysága elveszi a figyelmet az ajándékozóról. Tehát annyira az ajándék hatása alá kerül az ember, hogy hanyagolja azt, akitől kapta. Az ajándék birtokában pedig, már nem is érdekli a többi feladat, útmutatás, tanítás. Ez könnyelműség.

Jaj, de sokan élik így a hitüket. Beszélnek megváltásról, szeretetről, kegyelemről, gondviselésről, mennyei erőről, de nem ismerik és nem is akarják ismerni a Megváltót, a szerető, kegyelmes, gondviselő Atyát és a megerősítő Szentlelket. Ezek azok az emberek, akik beérik a látszattal. Ők már „elnyerték jutalmukat”. Jézus pontosan az ilyen magatartás miatt hangsúlyozza a hegyi beszédben az őszinte és valódi hitgyakorlatot.

Ne engedd magad megtéveszteni! Jézushoz nem csak annyi közöd van, hogy egykor a golgotai kereszten megváltott. Ő ma is veled van minden nap a világ végezetéig, megszólít és feladatot bíz rád. Rajtad áll, hogy meg akarod hallani Őt és indulsz a szavára, vagy szándékosan távol maradsz Tőle. Bárhogy is döntesz, „a te Atyád, aki látja, amit titkon tettél, megfizet neked nyíltan”. Az, hogy ez a kijelentés bátorít vagy megfélemlít sokat elárul a rólad. Ne csüggedj, mert „Őbenne van a mi bátorságunk” (Ef 3,12).

Erdei-Árva István,

Szamokóród-Dobrácsapáti

Szóljon hozzá