Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. szeptember 3.
[*~ alt *]

Velünk az Isten – 2017. szeptember 3.

“Az igaznak eml kezete ldott-“ (P ld. 10, 7a)

Egyszer valaki a k vetkez meg llap t st tette: “Az emberi viselked s egyik legf bb hajt ereje az a v gy, hogy nyomot hagyjunk a vil gban, s maradand t hozzunk l tre.” A mindenkori uralkod k k z s igyekezete az volt, hogy valamilyen form ban meg r k ts k a nev ket az ut kor sz m ra. Ha m r nem lehetnek halhatatlanok, akkor legal bb a nev k legyen azz , lland an emlegess k, s gy legal bb eml kezet k fent marad id tlen id kig. Persze, az m s k rd s, hogy minden ilyen pr b lkoz s kudarcra van t lve, hiszen csak egyed l Isten r k.

Egy dolog eg sz biztos: Isten az rt teremtette az embert, hogy nyomot hagyjon a vil gban. s ezt nem gy rheti el, hogy g rcs sen pr b l bekem ny teni, azaz l zasan kutatni, mik nt hozhat l tre valami vil gra sz l dolgot, ami ltal meg r k theti nev t az ut kor sz m ra. Nem. A h v ember naggy l tele csakis a szolg lat tj n rhet el. Aki nagy akar lenni k ztetek, az legyen a ti szolg tok – ez a j zusi k plet a naggy l telhez, a maradand l trehoz s hoz.

Az utols t letkor az Asr J zus jobb oldal n ll knak fogalmuk sincs arr l, hogy amikor valakivel j t tettek, mag val J zussal tettek j t. A tud s nem az rt kutat s f radozik valami igaz n nagyszer dolog ut n, mert Nobel-d j ut n h tozik, hanem csak egyszer en teszi a dolg t, azt amire hivatott.

Nem baj az, ha az ember t rekszik valami maradand alkot sra. A vil gi ember nem el gszik meg azzal a dics s ggel, amit let ben megszerezhet, szeretn , ha az emberek holta ut n is emlegetn k. Ennyit ugyan el rhet de t bbet nem. A h v azonban az r kk val s gra tekint, s olyan kincsek, rt kek megszerz s re szpontos t, amelyek tmenthet k a m sik vil gba. Mi az, amit magunkkal vihet nk? Csak az, ami onnan fel lr l sz rmazik, a vil goss g Atyj t l.

Az ige azt mondja, hogy az igaz eml kezete ldott. Kicsoda az igaz? Csak egyed l az, akit Isten Krisztus ltal megigaz tott, vagyis, aki elfogadta mindazt, amit Isten J zusban felk n lt neki. s milyen az igaz eml kezete? ldott. Nem is lehet m s. Aki Isten tj t j rja, az ld st jelent mindazok sz m ra, akikkel rintkezik, s ez az ld s kihat az ut na k vetkez nemzed kekre is. Luthert l egyszer megk rdezt k, mit tenne akkor, ha tudn biztosan, hogy holnap el rkezne a vil g v ge? ltetn k egy f t – v laszolta. Valami hasznos dolgot, ami ut nunk marad s ld s lehet m sok let ben. H t ebben f radozik mindenkor az igaz.

mde a h v sz m ra els sorban nem az a fontos, hogy holta ut n mik nt fognak re eml kezni az emberek. Az egyik rabl gyilkos ott a golgotai kereszten csak ezt k rte J zust l: Uram, eml kezz l meg r lam, amikor elj ssz a te orsz godban! Ez a legfontosabb, hogy az Asr mit gondol r lad, n la milyen a te eml kezeted. Az egyik nagyon sz p zenei foh sz r szlete gy hangzik:

“Isten ldja meg a magyart,

Tartson neve, m g a F ld tart.”

Az igaznak eml kezete ldott, nem csak addig, am g a f ld tart, de azut n is, egy r kk val s gon t. men.

Szil gyi Bal zs,

Szatm r-L ncos

Szóljon hozzá