Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. október 6.

Velünk az Isten – 2017. október 6.

“Ha a fa elfogy, kialuszik a tűz; ha nincs susárló, megszűnik a háborgás.” (Péld.26.20)

A tűz csak akkor ég, ha folyamatosan táplálják, etetik. Ha elfogy a fa, s nincs mit tenni rá szép csendben kihuny. A Példabeszédek könyvének szerzője, persze nem ezt az alap igazságot akarja elmondani, hanem a pletyka, a rosszindulatú, rágalmazó, bosszantó hírek terjesztéséről s az ebből kialakuló háborgásról, gondokról tudósít – annak természetéről beszél.

A susárló, az aki susárol: sugdos, halkan fülbe sus, másnak beteszi a fülébe a bogarat s várja a kibontakozást. Sokszor emiatt a varázs igék motyogása, vagy babonás cselekvés is felmerül a szó kapcsán, de itt egyértelműbb a jelentés: alattomban rágalmaz, mikor a háta mögött kibeszélnek valakit, mikor a háttérben valaki keveri a dolgokat.

Igazság szerint nem tudom mi az ige üzenete, túl azon, hogy tesz egy megállapítást. tűz lég de ha nem táplálják kialszik, baj van de ha a rágalmazás megszakad elmúlik a probléma.

Lehet csak annyit akar, hogy tudd  minek, kinek köszönhető a balhé, a perpatvar. De talán tovább megy a gondolat, s azt üzeni, ha susárló vagy hagyd abba. Ne légy vészmadár, gondolkodj pozitívan, légy segítője a jó folyamatoknak s ne a pletykáknak ülj fel, ne azokat terjeszd meg ilyenek, hogy tetéződjön a baj, hogy forrjon az indulat.

Bizonyára nem jó addig elmenni, még ha fáj is, hogy ha nem te vagy a susárló, kutasd fel és iktasd ki, bár ez is egy opció lehet.

Az én javaslatom olyan esetekben mikor te vagy az elszenvedője a háborgásnak nem a felkutatás, nem a megtorlás, vagy a bosszú, hanem a következő: hagyd az Urra a te utaidat, a tűz előbb-utóbb kialuszik. Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá