Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. febru r 20.
[*~ alt *]

Velünk az Isten – 2017. febru r 20.

“J nos tan tv nyai s a farizeusok tartott k a b jt t. Odamentek az rt, s gy sz ltak hozz : Mi rt van az, hogy J nos s a farizeusok tan tv nyai b jt lnek, a te tan tv nyaid pedig nem b jt lnek? J zus pedig gy felelt: B jt lhet-e a v leg ny n szn pe, am g vel k van a v leg ny? Ameddig a v leg ny vel k van, nem b jt lhetnek. De j nnek majd napok, amikor elv tetik t l k a v leg ny, s akkor b jt lni fognak.” (M rk 2,18-20)

Keresztel J nost, mint az sz vets g utols pr f t j t gyakran l tjuk gy, mint, aki b jt l. t k vett k ebben az tan tv nyai is, s ez a kor egyh zi szok saihoz h ven, nem volt idegen lelki megnyilv nul sa az emberi letnek.

Amikor nyomor s g t rt a vid kre, akkor a h v knek meg volt az okuk a b jt l sre. gy tett D niel vagy Neh mi s, akik ilyenkor magukba sz lltak, s teljesen Istenre figyeltek. Keresztel J nos tan tv nyainak volt okuk a b jt l sre, hiszen mester k b rt nben volt. k nem ismert k igaz n J zust, nem vett k komolyan J nos kijelent s t: “-aki ut nam j n, nagyobb n lam.” k lehorgonyoztak ann l, amit J nos szolg lat nak kezdet n hirdetett. Ezzel szembe a farizeusok a t rv ny el r sa szerint hetente k tszer b jt ltek. A vall soskod ember saj t rdemeivel gy akarta Isten igazs g t megszerezni, de t vedett, mert mi is tudjuk, hogy egy k peny fel lt s vel, nem tudjuk eltakarni mindazt, ami alatta van. Att l m g a ruh nk mocskos, let nk tele van zs kutc kkal, amit Isten nagyon j l tud s ismer. A mai farizeus ember is gy pr b l jav thatatlan ruh t foltozni. J zus mindezeket egy olyan k ppel magyar zta meg, amely minket is r mre k sztet: A n szn p nem lehet szomor , ameddig a v leg ny a menyegz ben jelen van. Az ige szerit a tan tv nyok k r ben J zus testben van jelen, de k voltak azok, akik hallhatt k a mennybemenetele alkalm val, hogy mindenkor vel nk marad “a vil g v gezet ig.”

Az elszakad s okoz i mi vagyunk, s amikor messzire ker l nk t le, sz ks g nk van meg ll sra, let nk trendez s re, magunkba sz ll sra. mindkor v r, vele tudunk jat kezdeni. men.

Ilonczai Zsombor,

Sz razberek

Szóljon hozzá