Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. december 5.
[*~ alt *]

Velünk az Isten – 2017. december 5.

“Ahogyan a p sztor ut nan z ny j nak , amikor ott ll elsz ledt juhai k z tt, gy gondoskodom ny jamr l, s kiszabad tom ket mindenhonnan, ahov sz tsz r dtak.” (Ez 34,12)

Olvasand : Ez, 34,11-31

A pr f ta kor ban sz mos t rsadalmi, vall si s etikai t nyez hat s ra a gy lekezet k z ss ge meg- s felbomlott. Isten els sorban azokat a p sztorokat teszi felel ss ez rt, akik nem gondoskodtak a ny jr l.

Napjaink lm nyt rsadalm ban is hasonl s j t nyez k hat s ra a k z ss gek egyre sz k lnek, amelynek egyik fontos attrib tuma az individuum nz s ge. N zz k meg, hogy mi jellemezi azt a t rsadalmat, melyben egyre jobban elsz lednek a “juhok”? Els sorban a befel fordul orient ci k vetkezt ben az ember f k rd s v a “j nekem?”, “mi ad jszer lm nyt”? Ha ezt az lm nyig nyt az egyh z nem tudja orvosolni, az egy n j utakat fog keresni. Jellemz ugyanakkor a v ltozatoss g keres se: az ember lland an j aj nlatokkal tal lkozik a piacon s a gazdas gban, m g az istentisztelet liturgi ja, az egyh zi r tusok ugyanazok. A k b t szer-balesetek s hal lesetek t bbs g nek is az az oka, hogy vagy a d zist n velik, vagy j szerre v gynak. Mindez a v ltoz s ig ny hez kapcsol dik.

Az unalomt l val f lelem miatt lland ingerhat st ig nyel Isten teremtm nye: tv, r di , internet, buli. Azaz lland an t rt nnie kell valaminek. Ebben a p rg sben m r furcsa csendben lenni, im dkozni, medit lni s ” nmagunkkal besz lgetni”. Az istentisztelet csendje is egyre letidegenebb v lik. A m lt elveszt se szint n a korunkra jellemz attit d, melynek l nyege, hogy mivel csak a jelen ny jthat lm nyt, ez rt a m lt rt k t vesz ti. Nem az a fontos, hogy mi t rt nt, hanem az, hogy jelenleg mi van.

Nem szeretn m folytatni a felsorol st, t l hossz lenne. De m r ennyib l is l tszik, hogy a mai egyh z, a k z ss gek s a csal dok ri si kih v s el tt llnak. Nemcsak az egyh z, de a sz l is rzi, hogy neh z megtartania a k z ss get, a ny jat. Vesz lyeztet teh t a sz tsz r d s jelens ge. Az els megold s ebben az lethelyeztben, hogy Isten seg ts g t k rj k az sszegy jt s feladat ban. Fi t az rt k ldte, hogy ha valaki hisz benne, el ne vesszen, hanem r k lete legyen.

men!

Kir ly Lajos,

Batiz

Szóljon hozzá