Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2016. j lius 20.

Velünk az Isten – 2016. j lius 20.

” gy ti is, ha mindazt megtett tek, amit parancsoltak nektek, mondj tok azt: Haszontalan szolg k vagyunk, csak azt tett k, ami a k teless g nk volt” Lk 17,10

Napi ige: Lk. 17, 1-10

Mi t pl lja a hit nket, a f lelem vagy a szeretet? Az arany k z putat keresve azt mondhatn nk, hogy mindkett re sz ks g van, de egyiket sem szabad t lhangs lyozni. nmag ban az Istent l val f lelem r mtelen, szorong kereszty nekk tehet, az Asr szeretete pedig t ls gosan k nnyelm v . n gy gondolom, ezt a szeretetet nem lehet t lhangs lyozni, mert olyan nagy s csod latos, hogy fel sem rhetj k sszel.

A mai p ld zatban viszont J zus gy mutatja be az Aty t, mint egy szigor Urat, akinek nem lehet megfelelni. A munka v gezt vel a szolga nem kap dics retet, helyette jabb parancsokat kell teljes tenie s m g gy is haszontalan marad. Ennek hallat n olyan rz s t mad fel benn nk, hogy egy ilyen rt l rettegn nk kell. pp sszel senki sem k v n mag nak ilyen felettest. Azonban a f lelemnek igenis helye van a hit nkben. M r a zsolt ros is felismerte, hogy a b lcsess g kezdete az Asrnak f lelme. E n lk l az ember, a j cselekedetei s a parancsolatok betart sa ltal jogot form lna mag nak Istennel szemben. Hiszen minden id k t rv nyhoz sa elismerte, hogy m g a k teless g elv gz se is ad alapot valamif le jogra vagy jutalomra, egyed l a rabszolg k k peztek kiv telt. Abba a hib ba eshet nk, mint a t kozl fi p ld zat ban az id sebb testv r, aki mindenben engedelmeskedett az apj nak. Asgy rezte, hogy a cselekedetei jogokkal ruh zt k fel t s e miatt pp olyan elveszett volt, mint az ccse. Az id seb testv r lelk let vel J zus Krisztus lehet a p ldak p nk, de a Megv lt t sosem fogjuk megtal lni benne. A t ny, hogy Isten ingyen kegyelemb l v ltott meg, tal n f lelmetesebb, mint a p ld zat a szigor gazd val. R bred nk, hogy mi semmit sem tett nk az dv ss g nkh z, teh t jogaink sincsenek.

J zus egy m sik alkalommal azt a szolg t nevezi haszontalannak, aki nem gyarap totta a kapott t lentumokat, az eset ben pedig vil goss teszi az t letet is: vess tek a k ls s t ts gre, ott lesz majd s r s s fogcsikorgat s (Mt 25,30). Mondjuk h t b tran: haszontalan szolg k vagyunk, csak azt tett k, ami a k teless g nk volt, de J zus Krisztus a megv lt nk, ez rt r mmel v gezz k fut sunkat s szolg latunkat. men!

Erdei- rva Istv n,

Szamosk r d

Szóljon hozzá