Ragyogó bölcsőde és óvoda Németiben

Átadták a Németi Református Egyházközséghez tartozó bölcsődét és óvodát. Az épületek csodásak, már csak arra várnak, hogy ragyogó szemű gyermekek töltsék meg.

Kedden délelőtt 11 órától a Németi református templomban, hálaadó istentisztelet keretében Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett Igét: „Azután lejött Mózes a Sínai-hegyről; a bizonyság két táblája Mózes kezében volt, amikor lejött a hegyről. Azt azonban nem tudta Mózes, hogy arcbőre sugárzóvá vált, amikor Istennel beszélt.” (2Móz 34,29) Az Istennel való találkozás eredménye a sugárzó arc. A krisztuskövető ember a fényt viszi a sokszor torzuló világba. A bölcsődében és óvodában dolgozó pedagógusok és a személyzet a példaadás metodikájával ragyoghatnak és a gyermekek előbb-utóbb elkezdenek visszaragyogni. Számukra mindig fényforrás lesz az Úr. – mondta igehirdetésében Csűry István püspök.

Sipos Miklós házigazda lelkipásztor is Igével köszöntött: „Mi erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk.” (Róma 15,1). Ezt követően köszöntött még Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, Ft. Nm. Schönberger Jenő római katolikus püspök, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és Király Lajos szatmári esperes.

Ahhoz, hogy a gyermekeket harmónikus személyiséggé neveljük, mindenekelőtt önmagunk harmóniáját kell megteremtenünk. A református bölcsőde és óvoda egyik fontos feladata, hogy eme harmónia mellett az Istentől érkező szeretetet is sugározza és továbbadja a gyermekek felé. Képesek vagyunk a világ jövőjét befolyásolni azzal, hogy  megfelelően gondoskodunk a gyermekeinkről, igyekszünk példát adni – mondta Király Lajos esperes.

A családfenntartók, a munkahellyel rendelkezők számára Szatmárnémetiben is egyre nagyobb problémát jelent a legkisebb családtagok elhelyezése, ezért is tartjuk rendkívül fontosnak minél több új óvoda, napközi és bölcsőde megnyitását. Köszönjük a magyar kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnök úrnak a ma átadott 2 református bölcsödét és óvodát. A szavakba öntött hálánk után pedig a tettek következnek. Tettek, amelyek az ezekben dolgozó pedagógusokra és a szülőkre várnak, hiszen ebben a feje tetejére állított világban nagyon fontos az érzelmi biztonság megteremtése, a keresztény értékekre alapozott erkölcsi nevelés. – fogalmazott köszöntésében Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere.

Közösségünk identitásának megőrzésében kiemelkedően fontos szerepe van az oktatásnak. Magyar nyelvű bölcsődék és óvodák működtetésével elérjük, hogy gyermekeink már életük legelső éveiben anyanyelvükön tanulhassanak, magyarul daloljanak, játszanak és magyarul álmodjanak. Mert az életben anyanyelvünk és kultúránk határoz meg minket. – írta le gondolatai közösségi oldalán Pataki Csaba megyei tanácselnök.

Az építkezés a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja részeként valósulhatott meg, mely programot Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Szatmárnémetiben jelentette be 2016 decemberében.
Az épületben két óvodai és két bölcsődei csoport számára van hely, ősztől két bölcsődei és egy óvodai csoport indul itt be. Szatmárnémetiben három bölcsőde építése kezdődött el, ebből az első Németiben készült el, ami a Szatmárnémeti Református Gimnázium alárendeltségében fog működni.

Vélemény, hozzászólás?