Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / „KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAROK ZENÉJE” Szatmárnémetiben

„KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAROK ZENÉJE” Szatmárnémetiben

Kedves Olvasók!

Jó szívvel ajánljuk a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) 2017 koncertet a Partiumban mindazoknak, akik szeretik a színvonalas és tartalmas zenét, azon belül is elsősorban a népzenét, világzenét és a megzenésített verseket. Szatmárnémetiben a Karácsonyi Vásár keretén belül lesz megtartva az esemény.

Dátum: 2017. december 9. szombat 19.00 óra

Helyszín: Szatmárnémeti Filharmónia Koncertterme (Satu Mare, Piata Libertatii 8)

Fellépők:

SERVET zenekar (Csángóföld)

MISZTRÁL együttes (Magyar Örökség-díjas)

A koncertre a belépés díjtalan – szívesen fogadnak adományt a szervezők.

A Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozása – diákok és felnőttek részére

A Stereo Kft. és a Periferic Records 2001 óta szervezi a Határon Túli Magyarok Zenéje (HTMZ) koncerteket, amelyet 2008-tól Kárpát-medencei Magyarok Zenéje – rövidítve KmMZ – névre kereszteltünk. Bartók és Kodály nyomdokait követve mi is úgy gondoljuk, hogy a népzenének, világzenének is ott a helye a Zeneakadémián, színházakban, fényes hangversenytermekben. Fontosnak tartjuk azt a szolgálatot és missziót, melynek eredményeként a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek egymással békében, harmóniában élhetnek – ehhez egymás kultúrájának, hagyományainak és szokásainak megismerése, valamint kulturális kapcsolataink javítása és bővítése elengedhetetlen feltétel. A határon túli koncerteken a megszólaltatott zene és a közönség sokszínűsége ezt jól igazolta: együtt éreztük összetartozásunkat magyarok, szlovákok, románok, svábok, tótok, szerbek, bunyevácok, szlovének és ruszinok. Ezért is folytatjuk megszállottan a koncerteket immár mind a hét hazánkat körülölelő országban. Munkánkat haszonra való törekvés nélkül, a magyarság egy nemzetben élő egységének megőrzése érdekében végezzük.

A sorozat keretében 1 millió Ft pénzadományt gyűjtöttünk Kárpátalja javára. A budapesti GÁLA koncerten november 5-én mintegy 2,5 millió Ft értékben CD-t adományoztunk határon túli városok könyvtárainak.

A KmMZ koncertsorozat története 2017-ben:

Szeptember-októberben ismét több koncertet rendeztünk a Kárpát-medence elszakított magyarlakta területein.

Helyszínek voltak: Zilah, Nagybánya, Lendva, Magyarkanizsa, Beregszász, Felsőőr, Léva.

Ezt a sorozatot idén is a Pesti Vigadóban november 5-én 17:00 órakor megrendezett GÁLA zárta le, melynek fővédnöke ismét HERCZEGH Anita, a köztársasági elnök felesége volt.

A GÁLA fellépői voltak:

Pál István Szalonna és bandája (Kárpátalja) (Magyar Örökség-díjas)

Misztrál együttes (Magyar Örökség-díjas)

SERVET zenekar (Csángóföld) https://www.youtube.com/watch?v=8JgzVCGRnzc

Credo együttes (Kárpátalja) (Magyar Örökség-díjas)

MISZTRÁL EGYÜTTES

Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Dalaik egyre inkább önálló minőséget, sajátos „Misztrál-hangzást” hordoznak. A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek. Ez az indíttatásbeli színesség – az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed. Az együttes tagjai tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek által meghívott zenei megvalósítások sokszínűségét. Versválasztásaikban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. A magyar költészet megszólaltatása mellett több alkalommal merítettek az európai költészet kincsestárából is (Baudelaire, Garcia Lorca, Villon, Gabriella Mistral). Az elmúlt esztendőkben megjelentetett hordozók (CD és DVD), valamint Budapesthez közel, a Dunakanyar szívében létrehozott és mára hagyománnyá vált Regejáró Misztrál fesztivál mellett, országos klubhálózatot is létrehoztak. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is – Erdélytől az Egyesült Államokig. Egyre népesebb rajongótáboruk szeretete mellett a hivatalos elismerés is elérte őket.

 

Díjak:

2006: Bartók Béla díj

2008: Balassi Bálint emlékérem

2010: Fiatalok a Polgári Magyarországért díj

2012: Magyar Művészetért Díj

2016: Magyar Örökség díj

2017: Teleki Pál Érdemérem

Az együttes tagjai:

Heinczinger Miklós – furulyák, klarinét, doromb, fidula, duda, ének

Pusztai Gábor – ütőhangszerek

Tóbisz Tinelli Tamás – gitárok, nagybőgő, ének

Török Máté – cselló, gitár, mandolin, koboz, szájharmonika, tambura, ének

Heigl László – nagybőgő, basszus gitár

Terjék Gábor – hangmérnök

Kiadó és koncertszervezés: Böszörményi Gergely – Mobil: +36-30-9416-202

Szerződést köt: STEREO KFT.

Email: stereoperiferic@mail.datanet.hu

A zenekar hangosítási igényét és a színpadrajzot kérésre elküldjük.

Servet zenekar

A Servet zenekar moldvai autentikus csángó népzenét játszik. A Servet szó jelentése ünnepi szőttes, melyet templomban, jeles napokon, esküvőkön és ünnepekkor hordtak a moldvai magyarok. A zenekar tagjai a Kárpát-medence különböző településeiről érkeztek Budapestre.

A pusztinai Kovács Krisztián otthonról hozta magával a zenét. Gyermekkora óta furulyázik, énekel, és élteti azokat a szokásokat, melyeket a csángó közösségben megtanult. Jelenleg a Zeneakadémia népzene tanszakának végzős hallgatója. Markó Botond, aki a máramarosi Nagybánya szülötte, szintén kicsi kora óta foglalkozik a népzenével, néptánccal, illetve a mesével is, most mindezek mellet hegedűkészítést tanul. A kobzán játszó Molnár Bálint jászsági származású fiatalember, aki a moldvai kobozjáték szerelmeseként alázattal viszi tovább a moldvai zenészek hagyatékát. Timár Márton nagybőgőst a Góbé Zenekarból ismerheti a közönség. – A moldvai zenét öreg mesterektől, felvételekről, és népzenei táborokban tanulták, s valamennyien aktív tagjai a táncház-mozgalomnak.

Koncertszervezés:

STEREO KFT. – 1114 Bp., Bartók Béla út 59.

Tel: +36-1-385-6343

stereoperiferic@mail.datanet.hu

www.perifericrecords.com

Böszörményi Gergely koncertszervező: +36-30-9416-202

A zenekar hangosításához szükséges leírást és színpadképet kérésre elküldjük.

Szerződést a Stereo Kft. köt a koncertekre.

A zenekar nagy sikerrel lépett fel a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat GÁLÁJÁN 2016. november 5-én a Pesti Vigadóban:

https://www.youtube.com/watch?v=8JgzVCGRnzc

Szóljon hozzá