Kezdőlap / jegyzet / Jelenkorban egy új világért

Jelenkorban egy új világért

Az önálló egyéniség kialakítására ma már elég kevesen törekednek, ennek oka, hogy szinte törvényszerű az, hogy az érzelmi függőség a divatnak megfelelően alakuljon, ha pedig nem alakul, annak a látszatát kell kelteni. Kevesen próbálnak saját véleményt kialakítani, nincs egyéni álláspont, legtöbben a könnyebb utat, a másokhoz való igazodást választják. Pedig az önálló egyéniség kialakulása nagyon fontos, főként a fiatalok életében. Egyéniségnek csak azt nevezhetjük, aki saját érzelmekkel, gondolatokkal és vágyakkal rendelkezik, aki nem megy mások után, hanem mások mennek utána.

Elég sokszor halljuk, hogy szokatlan irányba halad a világ: mélyponton van az emberek értékrendje – mondják –, de mihez képest? Az, ami régen giccs volt, ma már sokak számára művészet. Az, ami régen tiltott volt, ma már kötelező. Amíg régebben mindenki a közösségeket kereste, ma már egyre több a magányos. Serdülő korban minden fiatal társra vágyik, egy idő után igyekszik megmagyarázni önmaga számára is, hogy nincs olyan ember, akit el tudna fogadni társként.

Fontos lenne elgondolkozni: hogyan lehetne egy olyan világot létrehozni, amit az ész és az érzelem vezérel? Mert bármennyire élhetőnek tűnik ez a világ, nem lenne jó, ha így haladna tovább. Annyi tény, hogy a holnapot ma építjük. A ma felnőttjeinek a példája határozza meg, hogy milyen értékrenddel rendelkező egyéniségek fogják alkotni a jövő nemzedéket. Meghatározó szerepe van annak, hogy megtudnak-e újulni az egyházak és az iskolák? Megmarad-e az emberek kezében a Biblia, ami évszázadokon át a Könyvek Könyve? Egy jobb jövőt, csak egy jobb jelen tud felnevelni, de ki neveli meg a jelent? Ki az, aki rátudná ébreszteni a ma emberét, hogy gyermekei szebb és jobb jövője érdekében meg kell változnia. Minden embert csak akkor lehet megváltoztatni, ha ő maga is megakar változni. Ha önálló egyéniséggé akar válni a család keretein belül. ,,Szabadság hűség nélkül, téveteg árva vakság/, ott, ahol nincsen hűség, ott nem lehet szabadság”.

Elek György

Szóljon hozzá