Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Hagyományőrzés-ápolás mint éltető erő. – Rövid beszámoló a Szálkai Nyári Táborról.

Hagyományőrzés-ápolás mint éltető erő. – Rövid beszámoló a Szálkai Nyári Táborról.

A hely:

SZÁLKA. Egy 600 lelkes település Magyarországon, Dél-Dunántúlon Tolna megyében pár kilométerre a megyeközponttól Szekszárdtól. Dimbes-dombos, tavakkal tűzdelt vidék. Magyarország lehíresebb Vadaskertje a Gemenci Erdő a közelben található. Jó borairól is híres vidék. A  Sárköz-Völgységi Kézműves Alkotó Tábor néven működtetett szálkai Tábor e varázslatos tájba illő házacskáival lehetett egy hétre otthona a Szatmári Református Gimnázium Gyermekkórusának, akik Szatmárról elszármazott külföldön élő földijeik kívánsága folytán, feledhetetlen élményekkel gazdagodtak.

A közeg:

A Kultúra, Környezetvédelem, Kommunikáció  égisze alatt működő Ifjúsági Alkotótábor megálmodója és működtetője a   h á z i g a z d a:    Decsi Kiss János aki fárdhatatlan szervezőkészséggel és érzékeny odafigyeléssel bonyolítja le egymásutáni turnusokban a különböző jellemzőkkel bíró csoportokat.

13 mesebeli kis házikóban szállhatnak meg a vendégek.

A Szatmári Református Gimnázium Gyermekkórusának tagjai karnagyukkal; Higyed Gyöngyi tanárnővel együtt tele tarisznyával érkeztek Szálkára. Szatmár és vidéke jellegzetes népi, szokásbeli, népzenei kultúráját, valamint a Gimnázium jellegéből fakadó protestáns énekeket vittek a Dél-Dunántúlra, de nem hiányzott a modernebb köntösbe öltöztetett múltidézés sem.

Élmények:

Paks. Atomerőmű. Címszavak melyeken túl egyedi élmény volt egy ilyen szigorúan őrzött létesítményt meglátogatni. Itt derült ki, hogy a Paksi Atomerőmű a Tábor főszponzora, tehát a mi táboroztatásunk támogatója is. -Dallamok Délidőben- címmel összeállított minikoncerttel köszönték meg a szatmáriak a támogatást. Sok ismerettel bővült tudásunk.

Szálka. Művelődési Ház. Kiderült, hogy házigazdánk Decsi Kiss János tehetséges képzőművész is. Az ő egyedi textil és anyagkompozícióit tekinthették meg a látogatók akik hálából egy rögtönzött népdalcsokrot is átadtak amit az alkotó könnyes szemmel szívesen fogadott.

Szekszárd. Babits Mihály szülővárosa. Főtér, pár műemlék épület megtekintése fért bele a rohanó programba.

Utolsó este  a tábortűz  körül búcsúelőadást szerveztek a táborlakók “Életképek” címmel melyben számot adtak kreativitásukról. Nem csak a tűbortűz fénye csillant a szemekben, nem csak a láng melengette a szíveket. Decsi Kiss János a mindenes, Mónika a tábortündér és három inasa búcsúztak. A szatmári diákok szívükbe zárták őket. Szeretetből, emberségből jelesre vizsgáztak.

Összegzés:

A szatmáriak szálkai táborozása három H betűvel jellemezhető: Hit Hűség Humor.

Öt feledhetetlen nap után egymás népi gyökereinek és hajszálereinek közös kötődésének felfedezésén túl  abban erősődhettünk meg, hogy embert emberrel a szeretet köt össze legmaradandóbban. A szeretet kultúrája a szeretet védelme a szeretet kommunikálása, megélése lett a legnagyobb felfedezés amivel valamennyien gazdagodhattunk. Istennek legyen hála.

Higyed Gyöngyi

tanár

Szóljon hozzá